Beleggen in vastgoed? Denk eens aan REITs

Beleggen in vastgoed is voor iedere investeerder interessant. Maar dat hoeft echt niet altijd door honderden pandjes te kopen. Vastgoedbeleggen kan namelijk al met hele kleine bedragen, door gebruik te maken van REITs. In dit artikel leggen we je uit wat REITs zijn en hoe je daar geld mee kan verdienen.

Een REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Dat betekent eigenlijk dat het een vastgoedfonds is. In Nederland kennen we REITs niet, maar in België is een REIT wel wat gebruikelijker. Toch vind je op de beurs vooral Amerikaanse REITs. Dat heeft vooral te maken met de belastingregels in het land.

REITs zijn aantrekkelijk voor beleggers dankzij belastingregels

Amerikaanse REITs zijn vastgoedfondsen die het merendeel van de belastingen mogen schrappen, als er aan bepaalde eisen wordt voldaan. Als een REIT 90 procent van zijn winst uitkeert in dividend, dan hoeft het geen vennootschapsbelasting te betalen.

De winst van een REIT, ontstaat door huurinkomsten van het vastgoed. En een REIT, keert dus minimaal 90% van de huurinkomsten uit, in de vorm van dividend. Zolang maar minimaal 90% van de winst  naar aandeelhouders gaan, mag de vennootschapsbelasting worden geschrapt. Hierdoor, keren REITs over het algemeen veel meer dividend uit dan andere aandelen.

Vastgoed op de beurs presteert beter

Doordat REITs zoveel inkomsten direct doorsluizen naar aandeelhouders, mag het niet verbazen dat REITs het ook op de beurs heel goed doen. Historisch gezien, presteren REITs veel beter dan de brede markt.

11,8 procent rendement per jaar voor REITs versus 8,6 procent voor de S&P 500, in de afgelopen 20 jaar.

REITs versus aandelen

Een REIT kan je vergelijken met een aandelenfonds, alleen dan volledig op vastgoed gericht. Bij een aandelenfonds stoppen beleggers gezamenlijk geld in een fonds, waarmee de fondsmanager een optimaal rendement probeert te halen op de financiële markten. Bij een REIT stoppen beleggers gezamenlijk geld in een fonds, waarmee de REIT-beheerder optimaal rendement probeert te halen in vastgoed.

REIT’s kunnen dus op dezelfde manier worden verhandeld als aandelen of fondsen. Gewoon bij je broker. In tegenstelling tot ‘eigen vastgoed’, ben je met een REIT dus heel liquide: je kan het pakket aandelen altijd weer verkopen, meestal binnen een paar seconden.

Ook zien we een verschil in de historische koersen, tussen REITs en aandelenfondsen. Koersen van REITs zijn namelijk over het verleden minder bewegelijk dan aandelenfondsen. Hoewel dit natuurlijk geen garantie voor de toekomst is.

De reden voor de mindere bewegelijkheid op de beurs ligt in de onderliggende waarde van de fondsen. Want de onderliggende waarde van een REIT, vastgoed, is vrij stabiel.

De ideale manier om in vastgoed te investeren

Bovendien zijn REITs veel eenvoudiger en veiliger als je in vastgoed wilt investeren. Ook als je tonnen op de bank hebt om zelf pandjes te kopen. Hoe dat zit?

  • Je huurt een professioneel team in.
  • Je bent liquide.
  • Je bent veel beter gespreid.

Een REIT is een ideale manier om in vastgoed te beleggen, omdat je het werk aan professionals over laat. Oftewel de managers, die specialisten in vastgoed zijn. Managers hebben vaak al jaren ervaring in de vastgoedmarkt. En bovendien komt het regelmatig voor dat REIT-managers zich specialiseren in bepaalde typen vastgoed, waardoor er meer kennis van de markt aanwezig is.

En dat maakt het vaak zo dat REITs betere resultaten halen op vastgoed, dan dat je zelf een pandje zou kopen. Een gespecialiseerde manager weet bijvoorbeeld meestal beter of een pand onderhoud nodig heeft. Of wanneer het tijd is om de huur te verhogen of wanneer een pand moet worden verkocht.

Bovendien komt het ook voor dat managers zelf aandelen van REITs hebben. En pakt vaak positief uit, omdat managers dan in hetzelfde belang als aandeelhouders handelen. Dit kan je bijvoorbeeld aflezen uit de insiderholdings.

Naast het management is een REIT voordelig omdat je automatisch spreidt. Met één druk op de koopknop, koop je meteen verschillende soorten vastgoed. Zowel in verschillende sectoren, als op verschillende locaties.

Ook is een REIT zeer liquide. Dat betekent dat je een REIT-aandeel van de één op de andere dag kan verkopen. In tegenstelling tot eigen panden, die als het minder gaat in de markt bijna niet te verkopen zijn.

REITs maken vastgoed ‘the place to be’

De combinatie van liquiditeit, spreiding en management met ervaring zorgt er voor dat een REIT veel minder financieel risico met zich mee brengt, dan dat je zelf vastgoed zou kopen.

Daarbij heeft een REIT de prikkel om zo veel mogelijk dividend uit te betalen, wat het een van de meest aantrekkelijke bronnen voor passief inkomen maakt. En daarbij heeft het een stabiel onderpand, waardoor je een lage volatiliteit geniet.

In vastgoed beleggen hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Het is in feite heel laagdrempelig. Tenminste als je het met REITs doet.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.