Beleggen in gezondheidszorg REITs

De vastgoedportefeuille van een gezondheidszorg REIT bestaat uit ziekhuizen, verpleeghuizen, klinieken en rusthuizen. Oftewel alles dat met zorg te maken heeft. De huurinkomsten zijn daarom vaak indirect of direct afkomstig van de overheid.

Dit maakt gezondheidszorg REITs een zeer defensieve keuze als belegger. Ook al komt er een recessie, zorg zal nodig blijven. Wel bestaat er in een recessie het risico dat de overheid zijn uitgaven gedwongen moet terugdraaien, wat gezondheidszorg REITs kan raken.

Desalniettemin hebben deze REITs historisch gezien een lage volatiliteit. Dat gaat meestal wel gepaard met een minder rendement dan andere soorten REITs.

Je profiteert van deze onvermijdelijke trend

Momenteel is er in veel landen een trend gaande die gezondheidszorg REITs zeer aantrekkelijk maakt. Namelijk de vergrijzing. Dit zorgt er voor dat de vraag naar rusthuizen groeit en meer mensen hebben meer en langer zorg nodig.

Daarbij is deze trend onafhankelijk van de economische cyclus. Want ook al komt er een recessie, mensen hebben nog steeds zorg nodig.

Deze combinatie van een minimale afhankelijkheid van de economie, met daarbij een onvermijdelijke trend die de vraag naar zorg verhoogt, kunnen gezondheidszorg REITs een goede keuze maken.

Waak voor deze risico’s

Maar dit betekent niet dat je blind voor deze REIT moet kiezen. Want er zijn wel degelijk nadelen. Allereerst is de zorg vrijwel helemaal afhankelijk van de overheid. Moeten overheidsuitgaven omlaag? Dan kunnen ook gezondheidszorg REITs het zwaar te verduren krijgen.

Daarnaast is de zorg flink onderhevig aan regelgeving. Als standaarden in ziekenhuizen verplicht verhoogd moeten worden, dan kunnen de kosten voor REITs opeens stijgen.

Ook hebben gezondheidszorg REITs vaker te maken met rechtszaken. En net als bij de meeste REITs bestaat er het risico op overaanbod.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.