Beleggen in woning REITs

Woning REITs spelen in op woonruimte voor mensen. De vastgoedportefeuille van een woning REIT bestaat daarom uit huizen, appartementen of flatgebouwen. Dat maakt de inkomsten afhankelijk van verschillende families die huur betalen.

Als je in een woning REIT belegt, wil je dus dat het vastgoed in een leefbare, bloeiende omgeving staat. Er zijn daarom 3 factoren waar je op moet letten bij woning REITs:

  • Groeiende economie
  • Banengroei
  • Groeiende populatie

De factoren zijn natuurlijk aan elkaar verbonden, want een groeiende economie zorgt voor meer banen, en meer banen waarschijnlijk voor een grotere populatie.

Deze groeiende populatie is de sleutel, omdat dit zorgt voor meer vraag naar woningen, en daardoor hogere huizenprijzen. Als huizenprijzen stijgen, zullen minder mensen in aanmerking komen voor een koopwoning. Dat zal er toe leiden dat meer mensen moeten huren, en dat is goed voor een woning REIT.

Nadeel: stijgend woningaanbod

Toch zit er ook een keerzijde aan de toenemende populatie. Want het kan ook zomaar zijn dat het maximum aantal woningen wordt bereikt, waardoor er in het gebied van jouw vastgoed bij zal worden gebouwd.

Dit is op de korte termijn geen probleem. Maar een toenemend aanbod kan er wel voor zorgen dat huurprijzen in een gebied moeilijker herstellen na een recessie of crisis.

In het geval van een recessie of crisis kan het gebeuren dat het aantal banen afneemt in een gebied. Mensen kunnen dan hun huur niet meer betalen en vastgoed komt leeg te staan. Wanneer er zeer veel vastgoed is bijgebouwd kan het daarom langer duren voordat huren weer stijgen.

Maar goed, een dergelijke recessie, waar mensen hun baan verliezen, kan je aan zien komen. En omdat een REIT hoogst liquide is, kan je het altijd van de hand doen.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.