Energy - 10 augustus 2018 - Commodities

IEA ziet Russische olieproductie in juni stijgen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Rusland heeft in juli meer olie geproduceerd. Dit meldde de International Energy Agency vrijdag.

De IEA meldde in zijn maandrapport dat er door de Russen vorige maand per dag 150.000 vaten meer werden geproduceerd, waarmee het land gemiddeld uitkwam op 11,21 miljoen vaten olie per dag. Op jaarbasis betekende dit een stijging met 265.000 vaten per dag. Met het huidige niveau blijft Rusland 14.000 vaten per dag verwijderd van het productierecord dat dateert van oktober 2016.

De gemelde stijging over juli werd door het IEA een veel sterkere versnelling genoemd dan was voorzien.

Mondiaal tekende zich ook een stijging af. Er werden in totaal 300.000 vaten olie per dag meer geproduceerd, waarmee het daggemiddelde uitkwam op 99,4 miljoen vaten. Naast Rusland, waren ook Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, twee leden van het oliekartel Opec, verantwoordelijk voor deze stijging van 300.000 vaten.

Eind 2016 kwamen de Opec en tien andere productielanden waaronder Rusland overeen de olieproductie in de hand te houden. Eind juni van dit jaar werd besloten tot verhoging van de productie.

Tegenover de productiestijging van de genoemde landen stond een afname van de productie van Saoedi-Arabië met 110.000 vaten per dag. Deze daling kwam onverwacht en hield volgens de IEA verband met een gedaalde export.

Voor 2018 handhaafde de IEA zijn outlook voor de groei van de mondiale vraag naar olie met 1,4 miljoen vaten per dag. Voor 2019 ligt de raming voor de groei van de vraag op 1,5 miljoen vaten. De IEA waarschuwde wel voor het risico op escalatie van handelsgeschillen en hogere olieprijzen als de productie weer wordt beperkt.

Olie noteerde vrijdag lager. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent lager op 66,49 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent lager noteerde op 71,77 dollar.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.