Nederland - 11 juni 2019 - Beursbrink

Amerikaanse olieproductie neemt explosief toe

door STIJN

De Amerikaanse olieproductie draait op volle toeren, de CNN noemt het zelfs de ‘epic American oil boom’. Men verwacht dat de Verenigde Staten van Amerika tegen het einde van dit jaar 13,4 miljoen vaten olie per dag gaat kunnen produceren. Een groot contrast met de inspanningen die de OPEC-landen en Rusland leveren, zij focussen zich op een beperking van de olieproductie.

13,4 miljoen olievaten per dag tegen het einde van dit jaar volgens een rapport van het onderzoeksbureau Rystad Energy. De staat Texas alleen gaat verantwoordelijk zijn voor 5 miljoen vaten, dat is meer dan eender welk OPEC-land, behalve Saoedi-Arabië weliswaar. In de Verenigde Staten van Amerika wordt er massaal olie gepompt en de piek is zeker nog niet bereikt.

Schalieolie

Het tegenovergestelde gebeurt bij de OPEC-landen en Rusland, daar wordt de olieproductie net ingeperkt in een poging om de olieprijs terug te laten stijgen. Er is namelijk veel aanbod terwijl de vraag en de wereldeconomie achteruit zijn gegaan. Brian Singer, analist bij Goldman Sachs, beweert alvast dat de USA de komende vijf jaar verantwoordelijk zullen zijn voor de groei van de olievoorraden.

De schalieolie ‘revolutie’ maakt van de Verenigde Staten de leider op de oliemarkt, ze steken zelfs Saoedi-Arabië en Rusland voorbij. De hevige opkomst van schalieolie heeft menig wat analisten verrast de afgelopen jaren. In mei produceerde de USA maar liefst 12,5 miljoen vaten olie per dag.

Volgens onderzoeksbureau Rystad Energy zal het dit jaar niet stoppen, de productietoename zal ook volgend jaar gewoon blijven doorgaan. Ze verwachten een productie van 14,3 miljoen olievaten per dag tegen het einde van 2020, dat is drie keer zoveel als in het jaar 2008.

De vraag is wat de olieprijzen zullen doen. Door deze stijging van het aanbod, zullen de olieprijzen moeite hebben om te gaan stijgen. Daarmee werkt de USA eigenlijk de doelstelling van de OPEC-landen en Rusland tegen. De Russen hebben eerder al laten weten dat ze eventueel zullen afstappen van de productiebeperking zodat de Amerikanen hun marktaandeel niet inpalmen.

Bronnen: CNN

Foto: Absolute Vision – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.