USA - 19 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Fed geeft vermoedelijk startsein tot afbouwen balans

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal woensdagavond vermoedelijk aankondigen dat in oktober wordt gestart met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar, terwijl de rente wordt gehandhaafd. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.

“Het wordt een historische dag voor de Fed”, volgens Nomura. Econoom Lewis Alexander van de Japanse bank doelt daarmee op het feit dat de Amerikaanse centrale bank weer een nieuwe stap zet met het dichtdraaien van de geldkraan, door afgeloste obligaties niet langer te zullen herbeleggen.

Om de financiële markten kalm te houden en geen zogenaamde ’taper tantrum’ uit te lokken, is de Fed al maanden bezig om beleggers voor te bereiden. “De Fed hoopt erop dat ze voldoende transparant is geweest zodat de aanpassing ordelijk zal verlopen”, volgens econoom Jim Glassman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.

Verwachte rentestappen in 2017 en daarna

In juni verhoogde de Amerikaanse centrale zijn federal funds rate naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Daar komt woensdag waarschijnlijk geen verandering in. De vraag is vooral of de Fed de rente dit jaar überhaupt nog een keer verhoogt. De markt schat de kans op nog een renteverhoging, vermoedelijk in december, in rond de 50 procent, en het zal de zogenoemde ‘dot plot’ zijn die deze verwachting woensdag zal moeten bevestigen of ontkrachten.

De grafiek met de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank ging drie maanden geleden uit van nog één renteverhoging dit jaar, waarmee de federal funds rate eind 2017 gemiddeld op 1,40 procent zou uitkomen. Eind volgend jaar zou de rente op 2,100 procent moeten staan, wat zou betekenen dat de Fed de rente in 2018 drie keer verhoogt.

Volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers is de kans klein dat hier woensdag verandering in komt “omdat dan 5 van de 16 Fed-leden van mening moeten veranderen. En de Amerikaanse economie draait nu goed”, concludeert Valke, hoewel de marktvorser wel verwacht dat de orkanen Harvey en Irma de groei dit kwartaal zullen drukken.

“Wij denken dat de Fed wat minder ‘dovish’ zal zijn in zijn uitspraken dan de markten verwachten. Zo kan de centrale banken zijn ‘forward guidance’ aanpassen om de weg vrij te maken voor een renteverhoging in december”, zei marktstrateeg Franck Dixmier, hoofd van Allianz Global Investors in een vooruitblik op het rentebesluit.

Dixmier wees enerzijds op de grote kloof tussen de beleidsmakers van de Fed en de marktverwachting en anderzijds op de onzekerheden waar de Fed mee kampt, zoals de zwakke inflatie, de onduidelijkheid over het hervormingsbeleid van president Donald Trump en de mogelijke personeelswisselingen binnen de Fed.

“De verrassende aankondiging van het naderende vertrek van vicevoorzitter Stanley Fischer in combinatie met het aflopen van de ambtstermijn van Janet Yellen in februari 2018, hebben ervoor gezorgd dat de plannen van de Fed niet helder zijn”, aldus Dixmier.

De marktvorser sluit niet uit dat voorzitter Yellen de markt tijdens haar persconferentie woensdagavond er toch van zal proberen te overtuigen dat de centrale bank “vastbesloten is de rente te verhogen en de strategie te handhaven”.

Ondanks de zwakkere inflatie en mogelijke economische tegenwind in de komende maanden, verwachten economen van UniCredit niet dat de Fed zijn ‘dot plot’ zal aanpassen woensdag. En ook al kondigt de centrale bank een concrete startdatum aan voor het afbouwen van de balans, dan zal dit weinig invloed hebben op de dollar. “Er is verder opwaarts potentieel voor de euro”, aldus de Italiaanse bank.

Volgens valutaspecialist Stefan Koopman van Rabobank zal de greenback alleen in beweging komen, wanneer de renteverwachting onder de Fed-leden heel erg afwijkt van die in juni.

Dinsdagmiddag noteerde de euro/dollar op 1,1985.

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt, samen met een nieuwe ‘dot plot’ en de laatste economische ramingen. Een half uur later begint voorzitter Janet Yellen aan haar toelichting.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.