Nederland - 16 maart 2023 - Banksector
door VINCE

Extra liquiditeit voor Amerikaanse banken kan oplopen tot $2 biljoen!

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft een nieuw programma geïntroduceerd om de liquiditeit van banken te vergroten. De Amerikaanse autoriteiten vonden dit essentieel, na het instorten van 3 geldschieters eerder deze maand. Analisten van JPMorgan Chase & Co. schatten dat dit programma tot $2 biljoen aan extra financiering kan opleveren!

728x90

Na de val van o.a. de Silicon Valley bank is de vraag naar liquiditeit hard gestegen. Met name kleinere banken zien hun reserves leeglopen, nu steeds meer mensen hun fondsen verplaatsen naar de grotere namen. Om een gedwongen verkoop van staatsschulden in ruil voor liquiditeit te voorkomen, introduceerde de Fed ‘The Bank Term Funding Program’.

In welke mate zal het liquiditeit-programma gebruikt worden?

De overheid biedt met het programma dus hulp aan de banken met liquiditeitsproblemen. Maar hoeveel gebruik zal hiervan gemaakt worden? Er zit namelijk nog steeds $3 biljoen in de reserves van banken:

Een aanzienlijk deel daarvan is echter in handen van de grootste banken, schreven de strategen van JPMorgan. Deze zitten momenteel niet in de problemen, en zullen volgens de analisten over het algemeen van deze extra liquiditeiten afblijven.

Het zullen voornamelijk de kleinere banken in Amerika zijn die hun reserves moeten aanvullen. Voor een maximale schatting, hebben de JPMorgan analisten de vijf grootste banken in Amerika buiten het plaatje gehouden.

Om een verwacht maximum te bepalen, hebben de analisten gekeken naar het nominale bedrag aan obligaties die door Amerikaanse banken (buiten de grootste vijf) worden aangehouden. Dit kwam neer op een bedrag van $2 biljoen aan obligaties. Mochten al deze banken zonder enige liquiditeit komen te zitten om de obligaties op te vangen, dan zou The Bank Term Funding Program dus $2 biljoen moeten financieren!

Wel is het onrealistisch dat écht ieder van deze banken zonder liquiditeit komt te zitten. Daarom is het daadwerkelijke bedrag dat JPMorgan verwacht $460 miljard. Dit is natuurlijk minder dan $2 biljoen, maar nog steeds een enorm bedrag aan extra liquiditeit in de bankensector.

Wat nu doen als belegger?

Het is een onzekere periode in de bankensector, nu er al drie banken zijn omgevallen. Daarom zou je eens kunnen kijken naar het alternatief op het klassieke financiële stelsel; crypto!

In de Crypto Gids behandelen onze analisten 23 verschillende interessante cryptomunten! Hiervan hebben we recentelijk nog een nieuwe editie gepubliceerd.

Check het nu door je te abonneren via deze link!

Bron: Bloomberg.com

——

Lees ook deze artikelen:


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.