Macro Value - 14 januari 2023 - Centrale banken
door VINCE

Is Amerikaanse centrale bank stiekem aan het stimuleren?

Voor veel beleggers is 2022 een somber jaar geweest. Het strenge beleid van centrale banken als de Fed hebben hier natuurlijk niet bij geholpen. De hoop voor een beter 2023 ligt dan ook hoog, maar het krappe beleid houdt aan. Althans, dat lijkt zo op de voorgrond. Op de achtergrond lijkt de Fed namelijk wél de markt te stimuleren in 2023!

Terugkeer van de kwantitatieve verruiming

Na het dramatische jaar 2022 ligt de hoop voor een beter 2023 dus hoog. Dit zou mogelijk kunnen, omdat de cyclus van wereldwijde liquiditeit zijn laagste punt heeft bereikt en waarschijnlijk weer omhoog zal gaan. Met name de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de People’s Bank of China (PBoC) drijven de wereldwijde liquiditeitscyclus aan.

Deze centrale banken hebben rondom Covid-19 een flink verruimingsprogramma gevoerd, waardoor alle markten in 2020-21 omhoog schoten. Dit is echter lastig terug te draaien, omdat de financiële sector enorm afhankelijk is geworden van gemakkelijke liquiditeit. Toen de beleidsmakers in 2022 toch op de rem trapten, stortten de activamarkten al gauw in.

Nu, aan het begin van 2023, lijkt het punt van maximale krapte in liquiditeit gepasseerd. Zowel de Fed als de PBoC zijn namelijk de afgelopen 2 maanden weer begonnen met het toevoegen van liquiditeit aan hun markten. Vooruitkijkend verwachten we een verdere opleving van de wereldwijde liquiditeit. Hiervoor 3 redenen:

  1. De lagere Amerikaanse dollar, die al 9% is gedaald sinds de laatste piek. Elke procentuele daling van de dollar, verhoogt de opname van internationale leningen en kredieten met een vergelijkbaar percentage.
  2. Zwakkere olieprijzen. Een olieprijs onder de $80 per vat zal betekenen dat er minder krediet nodig is om transacties te financieren.
  3. China zal moeten stimuleren wegens de nieuwe corona lockdown die de Chinese economie raakt.

De Fed hanteert kwantitatieve verkrapping en verruiming tegelijk

Er wordt dus gestimuleerd door de centrale banken. De Chinese centrale bank doet dit overduidelijk wegens corona. Maar het beleid dat de Fed voert is wat ingewikkelder en zelfs tegenstrijdig.

Aan de ene kant heeft de Fed namelijk, als onderdeel van quantitative tightening, in zeven van de afgelopen negen weken haar bezit aan Amerikaanse staatsobligaties afgebouwd. Maar tegelijkertijd is de netto liquiditeitsvoorziening, afgemeten aan bewegingen in de “effectieve” balans van de Fed, opmerkelijk gestegen in zes van deze weken. In feite heeft de Fed door haar operaties een indrukwekkende $157 miljard toegevoegd aan de Amerikaanse geldmarkten.

Voor de aankomende perioden zien we hetzelfde beeld terug. De Fed is van plan haar bezit aan staatsobligaties en effecten van overheidsinstellingen met $95 miljard per maand te verminderen. Maar de onderstaande drie items kunnen dit compleet teniet gaan doen:

  1. Ten eerste zal de Treasury General Account van $450 miljard, de depositorekening van de Amerikaanse overheid bij de Fed, waarschijnlijk dalen. Reden hiervoor is vooruitbetaalde rekeningen in de aanloop naar de moeilijke aanstaande onderhandelingen over het schuldplafond.
  2. Ten tweede zou de ‘reverse repo’-faciliteit van de Fed (een speciale spaarrekening voor grote banken en vermogensbeheerders) van $2,52 biljoen kunnen dalen. Dit komt omdat er aanwijzingen zijn dat de Amerikaanse schatkist meer schulden met korte termijn (<1 jaar) zal uitgeven dan obligaties met een langere looptijd.
  3. Ten derde betekent stijgende rente dat de Fed meer zal uitbetalen op de schuld die ze heeft uitgegeven. Dit zou kunnen oplopen tot maar liefst $200 miljard in 2023.

Terwijl de Fed haar programma voor het opkopen van obligaties dus afbouwt, geeft ze nog steeds stimulansen via andere middelen!

Nu het moment om aandelen te kopen?

De acties van de Fed zijn zeer belangrijk voor de financiële markten. Wanneer de Fed aan het verkrappen is, doen aandelenkoersen het meestal slecht. Maar wanneer er wordt gestimuleerd, stijgen aandelen doorgaans. Momenteel verkrapt de Fed niet, als je alle belangrijke factoren voor liquiditeit meeneemt. Toch blijft een duidelijke verruiming van het beleid uit.

Onze BeursBits handelaren zien in dit bijzondere marktklimaat wel kansen. Niet door het kopen van een simpele ETF, maar wel door actief in te spelen op verschillende sectoren. Je leest het allemaal in het BeursBits Playbook.

 

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

7 种有用的方法让您的狗在黑暗的冬季散步时保持安全

缅因猫夏天需要剃毛吗?

我可以在我的猫身上使用 Dove Soap 吗?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.