USA - 25 juni 2018 - Economie

Damrak wacht lagere opening na uitlekken nieuwe plannen Trump

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Amerikaanse futures noteren in het rood, nadat de Amerikaanse president Donald Trump volgens mediaberichten overweegt om extra maatregelen tegen China in te voeren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,7 procent. Afgelopen week worstelde de AEX index ook met de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog. De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 wist evenwel een deel van de schade richting het einde van de week in te lopen, mede dankzij een koerssprong van Royal Dutch Shell, waardoor de schade beperkt bleef tot 0,2 procent op 560,34 punten.

The Wall Street Journal meldde zondagavond op basis van bronnen dat president Donald Trump van plan is om veel Chinese bedrijven te verbieden om te investeren in Amerikaanse technologie en om extra technologie-export naar China te blokkeren.

De nieuwe maatregelen zullen volgens de bronnen tegen het eind van deze week worden aangekondigd en zijn ingegeven als reactie op de door Beijing uitgerolde strategie ‘Made in China 2025’, een initiatief om van China een ​​wereldleider in technologie te maken. Een onderdeel van deze strategie is het overnemen van buitenlandse bedrijven die geavanceerde technologie bezitten.

Overigens hebben hebben Chinese investeerders in Nederland de afgelopen jaren meerdere grote overnames gedaan, onder meer op het gebied van halfgeleiders en in de auto-industrie.

Amerikaanse futures noteren vanochtend circa een half procent lager, terwijl de Aziatische hoofdbeurzen eensgezind lager koersen. De verliezen blijven evenwel beperkt tot maximaal krap een procent voor de beurs in Hong Kong.

Los van de perikelen rond Trump gaat de beurs een relatieve rustige week tegemoet, nu alle grote centrale banken hun rentebesluit achter de rug hebben en bedrijven nog wachten op het losbreken van het cijferseizoen.

De oliemarkten kunnen vandaag reageren op het dit weekend bereikte olie-akkoord in Wenen. OPEC kan rekenen op steun van de grote olielanden die niet bij het kartel zijn aangesloten om de dagproductie met 1 miljoen vaten op te voeren. Overigens zou Rusland liever gezien hebben dat de productie met 1,5 miljoen vaten zou worden opgevoerd.

Vrijdag bereikten de OPEC-leden al een onderling productieverlagingsakkoord. De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag in reactie op het akkoord 4,6 procent, ofwel 3,04 dollar, hoger op 68,58 dollar op de New York Mercantile Exchange. Vanochtend noteerde de future in de Aziatische handel evenwel bijna twee procent lager.

De Amerikaanse president Trump zei vrijdag overigens op Twitter te hopen dat de OPEC zou besluiten de output “substantieel” te verhogen. “We moeten de prijzen laag houden”, aldus de president.

Tot slot kunnen de markten vandaag reageren op de Turkse verkiezingsuitslag. De Turkse munt staat momenteel onder druk en chaos rondom de verkiezingen zal dit alleen maar verergeren.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1641, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index en de nieuwe woningverkopen in mei in Amerika.

Bedrijfsnieuws

Natgasoline, waarin kunstmestfabrikant OCI en Consolidated Energy Limited elk een belang van 50 procent hebben, is de productie van de grootste methanolfabriek in de Verenigde Staten vandaag gestart. De commerciële mathanolproductie van de nieuwe fabriek in het Amerikaanse Beaumont zal circa 5.000 ton bedragen per dag, ofwel 1,8 miljoen ton per jaar.

De grootste aandeelhouder van Adyen was geen voorstander van een beursgang van het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen. Dat zei Neil Rimer, oprichter van Index Venture, maandag tegen het Financieele Dagblad.

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor BinckBank van Reduceren naar Houden met een koersdoel van 4,60 euro. De adviesverhoging volgt nu de waardering “realistischer” oogt, aldus de analisten.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent tot 2.754,88 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 24.580,96 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 7.692,82 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.