Nederland - 14 april 2020
door STIJN

Strijd op oliemarkt eindigt met historisch akkoord

De situatie op de oliemarkt is al enige tijd behoorlijk negatief, vooral door de strijd tussen Saoedi-Arabië en Rusland om het meeste marktaandeel. Beide landen hadden besloten om hun productie op te krikken om zoveel mogelijk vaten te verkopen. Daar is nu een einde aan gekomen door het ondertekenen van een historische deal tussen 23 olieproducerende landen.

Het heeft lang geduurd maar het is dan toch uiteindelijk gelukt. Er is een overeenkomst tussen 23 olieproducerende landen omtrent het verlagen van de olieproductie in een poging om de oliemarkt te stabiliseren. Dit is noodzakelijk want door de lage vraag naar olie, zijn de olieprijzen hard gedaald. Twee weken geleden noteerden de olieprijzen op hun laagste niveau van de afgelopen 17 jaar.

Op amper twee maanden tijd werd de olieprijs gehalveerd door vrees en angst omtrent de tragere wereldeconomie. Het plan is om 9,7 miljoen olievaten per dag minder te produceren zodat het aanbod slinkt waardoor vraag en aanbod dichter bij elkaar in de buurt komen.

Overeenkomst

Wat vooral belangrijk is, is dat de twee grootste olieproducenten Saoedi-Arabië en Rusland op dezelfde golflengte liggen en ze niet meer ‘in oorlog’ zijn met elkaar op de oliemarkt. Russisch president Putin had contact met Amerikaans president Trump en de Saoedische koning Salman. Trump reageerde bijzonder positief op Twitter over deze historische overeenkomst.

The big Oil Deal with OPEC Plus is done. This will save hundreds of thousands of energy jobs in the United States. I would like to thank and congratulate President Putin of Russia and King Salman of Saudi Arabia. I just spoke to them from the Oval Office. Great deal for all!

Maar ondanks er 10 procent wordt gesneden in de globale olieproductie, blijft Goldman Sachs sceptisch. Hun analisten verwachten dat de olieprijs op korte termijn gaat vallen naar 20 dollar per vat om pas in 2021 een evenwicht te vinden rond 55 dollar per vat.

Bronnen: Investopedia

Foto: Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.