USA - 13 december 2018 - VS

Beperkte koersuitslagen op Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten, maar de koersuitslagen bleven relatief beperkt. De toonaangevende S&P 500 index daalde fractioneel tot 2.650,53 punten, terwijl de Dow Jones index juist 0,3 procent won op 24.597,38 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 0,4 procent in op 7.070,33 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets stelde evenwel dat beleggers nog steeds het optimisme behouden dat de Verenigde Staten en China tot een handelsdeal kunnen komen. Madden wees op berichten dat China weer Amerikaanse sojabonen koopt, tot blijdschap van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit markeerde de eerste grote verscheping van goederen in zes maanden. “Beleggers zagen dit als een teken dat de relatie tussen beide landen verbetert”, aldus de marktanalist van CMC.

Het nieuws dat de Chinese overheid het makkelijker zou willen maken voor buitenlandse bedrijven om toegang te krijgen tot hun markt, werd gezien als een concessie van Beijing, vulde marktanalist Michael Hewson van CMC aan. “De Verenigde Staten deden ook een concessie”, aldus Hewson. “Zoals Trump zei, zal hij zich in de Huawei-zaak mengen, als dit ten goede kan komen aan de handelsbesprekingen”. “De CFO van Huawei heeft naar verluidt de sancties tegen Iran geschonden, wat maar weer eens aantoont dat Trumps ‘America First” boven alles gaat”, zei Hewson.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de importprijzen in november zijn op maandbasis gedaald met 1,6 procent, terwijl economen rekenden op een daling van 1,1 procent. Exclusief petroleum daalden de importprijzen met 0,3 procent.

Tevens werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 8 december zijn gedaald met 27.000 naar 206.000 nieuwe steunaanvragen. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op 225.000 aanvragen. Madden van CMC sprak van een “omvangrijke” daling. “De Amerikaanse banenmarkt is overduidelijk robuust.”

Trump voelt er evenwel niets voor om de rentes verder te verhogen, zo liet hij donderdag in een interview met Fox News opnieuw weten. “Ik hoop niet dat de Federal Reserve de rentes verder verhoogt”, zei hij. Economen mikken wel degelijk op een renteverhoging volgende week met 0,25 basispunten tot een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Er wordt wel verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de verwachtingen voor het aantal renteverhogingen in 2019 neerwaarts zal bijstellen.

De Europese Centrale Bank liet donderdag zoals verwacht nog de rente ongemoeid en kondigde aan dit jaar definitief te stoppen met het opkopen van obligaties. Het Fed-rentebesluit staat volgende week geagendeerd. In tegenstelling tot de ECB verhoogt de Fed vermoedelijk wel de rente.

Later op de handelsdag werd bekend dat het Amerikaanse begrotingstekort in november opnieuw is gestegen, en wel met 66 miljard dollar tot 205 miljard dollar. Dit betekende een stijging op jaarbasis van 48 procent.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg donderdag 2,8 procent, ofwel 1,43 dollar, naar 52,58 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,1363. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1385 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1368 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple steekt 1 miljard dollar in de bouw van een nieuwe campus in North Austin. De fabrikant van de iPhone kondigde tevens aan nieuwe locaties te openen in Seattle, San Diego en Culver City en in de komende drie jaar uit te breiden naar plekken als Pittsburg, New York en Boulder in de staat Colorado. Het aandeel won 1,1 procent.

Best Buy maakte een koersval van 5,1 procent na mediaberichten over tegenvallende iPhone XS en XS Max-verkopen in aanloop naar de feestdagen. Best Buy is, buiten Apple om, de grootste verkoper van iPhones, aldus een analyse van Thinknum.

Adobe Systems publiceerde nabeurs kwartaalcijfers. Het aandeel steeg in aanloop hiernaartoe 1,0 procent.

General Electric sloot 7,3 procent hoger, nadat het concern de oprichting van een nieuw ‘internet-of-things’ software bedrijf aankondigde ter waarde van 1,2 miljard dollar. Daarnaast zag het aandeel zich gesteund door een adviesverhoging van JPMorgan. De Amerikaanse bank verhoogde het advies naar neutraal van onderwogen.

Ook Costco Wholesale rapporteert kwartaalresultaten. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Reageer op dit artikel