Azie - 7 november 2019 - Aandelen

Eerste stap handelsdeal: China en VS zullen importtarieven geleidelijk aan schrappen

door RAJA SPEET

China en de Verenigde Staten komen met concrete oplossingen in de handelsoorlog. Beide machtsblokken hebben besloten om in fases ingestelde tarieven te schrappen. Dat liet het Chinese Ministerie van Handel weten.

Update 9 november: President Donald Trump zei dat er nog geen akkoord is voor het schrappen van de tarieven. Zo sprak de Amerikaanse president:

Ik wil ze graag schrappen, maar ik heb nog geen akkoord gegeven. China wil graag dat we ze terugdraaien, niet alles, want ze weten dat ik dat niet zal doen.

Het schrappen van importtarieven hoor bij een Fase 1 deal. Wanneer deze ondertekend is, zullen beide landen meteen overgaan tot de onderhandeling over een Fase 2 deal. Zo liet Trump eerder weten.

Als gevolg van het handelsbericht stegen futures op de Dow Jones met ruim 100 punten. Ook de Chinese munt, de yuan, steeg in waarde tegenover de dollar. Want het daalde onder de psychologische grens van 7 dollar. Een grens die in het verleden zeer belangrijk bleek. Jeroen Blokland illustreerde de daling op twitter:

Een positieve verassing

Kortom, de handelsberichten zijn een positieve verassing voor de markten. De markt verwachtte dat beide grootmachten een Phase 1 deal eind deze maand zouden tekenen. Deze is momenteel nog niet getekend, maar er zijn wel grote stappen gezet naar een uiteindelijke eerste deal.

Mediaplatform Reuters berichtte al dat China en de Verenigde Staten woensdag rond de tafel zouden gaan. Toch was het hier niet zeker over. Zo meldde het mediabedrijf dat een werkelijke meeting uitgesteld zou kunnen worden tot december.

Lang conflict

Sinds het begin van 2018 bestookten de Verenigde Staten en China elkaar met importtarieven. Dat liep op tot een waarde van honderden miljarden dollars, aan beide kanten. De tarieven liepen overigens ook in stappen op.

Nu lijkt het hoogtepunt bereikt, want tarieven lijken te worden verlaagd.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.