Azie - 9 augustus 2019 - Aandelen

Huawei lanceert eigen alternatief voor Android

door RAJA SPEET

Huawei lanceert zijn eigen besturingssysteem, genaamd HongmengOS. Naar het Engels vertaald HarmonyOS. Dat zei Richard Yu, de CEO van de consumententak van de Chinese techgigant.

Als we het [Android] in de toekomst niet kunnen gebruiken, dan zijn we in staat om onmiddellijk over te schakelen naar HarmonyOS.

Het besturingssysteem zal gebruikt kunnen worden voor verschillende apparaten. Van smartphones tot smartspeakers en zelfs in sensoren. Deze sensoren kunnen weer worden gebruikt in verschillende apparaten voor het Internet of Things (IoT).

Huawei minder afhankelijk van beslissingen Trump

De reden dat Huawei met HarmonyOS komt, is de situatie met de Verenigde Staten. Als inzet in het handelsconflict tussen China en de VS heeft president Donald Trump Amerikaanse bedrijven verboden om zaken te doen met Huawei.

Hoewel Trump deze beslissing terugdraaide voor een periode van 90 dagen. Op het moment mogen Amerikaanse bedrijven wel zaken doen met Huawei, als het maar niet in strijd is met de nationale veiligheid. Toch loop de periode van 90 dagen binnenkort af.

En dat zou een flinke klap voor de Chinese smartphonemaker zijn. Want voor de Chinese smartphones wordt het Amerikaanse Android (van Google) gebruikt als besturingssysteem. Met het komende HarmonyOS zal Huawei zich dus onafhankelijker maken van Amerikaanse beslissingen, zoals Trump die dit jaar maakte.

Android blijft de voorkeur

Toch stelde Yu dat het aan Android als besturingssysteem de voorkeur geeft. Maar als Google niet kan leveren, dan zal omschakelen naar HarmonyOS niet moeilijk zijn, volgens de CEO. Het zal een tot twee dagen duren en het is “zeer gebruiksvriendelijk”.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.