Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 19 juni 2019 - Azië

‘Azië is op termijn de economische wereldmacht’

door RAJA SPEET

De heerschappij van de Verenigde Staten in de wereld loopt op zijn einde. Want het is Azië die op termijn de nieuwe heersende wereldmacht is volgens Nigel Green. Green is CEO van deVere Group, een internationale financiële consultant.

Voor de machtsverschuiving tussen het Oosten en het Westen zijn verschillende redenen. Maar volgens Green is er een hele belangrijke, namelijk het huidige beleid van de Verenigde Staten. Omdat het land zijn economie dichttimmert voor de buitenwereld. Een voorbeeld daarvan zijn de importtarieven die president Donald Trump invoert.

Volgens Green zorgt globalisatie juist voor de uitbreiding van macht en de Verenigde Staten doet het tegenovergestelde.

Maar China zoekt juist verbinding met de rest van de wereld. Zo zei de heersende Chinese president Xi Jingping ooit:

Afsluiten en anderen uitsluiten is niet de juiste keuze… China zal de deur naar de buitenwereld niet sluiten, maar meer openen… We zullen ervoor zorgen dat de vruchten van ontwikkeling worden gedeeld.

Het immense aantal inwoners in Azië is de kern van groei

Green benadrukte dat de Aziatische economie de wereld zal domineren. Het is dus niet alleen China waarnaartoe de macht verschuift. Daarom haalde de CEO er een onderzoek van Standard Chartered bij. Volgens het onderzoek zullen over tien jaar zeven van de tien grootste economieën in wereld uit Azië komen. En dat komt volgens het onderzoek door het immense aantal inwoners dat in Azië leeft.

Onze langetermijngroeivoorspelling wordt onderbouwd door een kernbeginsel: het aandeel van een land in de wereldwijde economie zal samenhangen met het aandeel van een langd in de wereldbevolking. Het BBP per hoofd van de bevolking in ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen zal convergeren.

Bron: AsiaTimes

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel