Nederland - 18 maart 2021 - Beursbrink

Is goud aan heropleving bezig?

door STIJN

Het lijkt wel alsof goud aan een kleine heropleving bezig is. Sinds het goedkeuren van het stimuluspakket in de Verenigde Staten, is de goudprijs lichtjes aan het herstellen. De prijs is gestegen van 1.681 dollar op 8 maart naar 1.753 dollar op 17 maart. Dat is een stijging van ruwweg 4 procent op 10 dagen. De stijgende inflatie kan goud hoger duwen.

Is goud bezig aan een trendommekeer? Het gele edelmetaal zit nu al enkele maanden in een neerwaartse trend en lijkt sinds 8 maart van koers te zijn veranderd nadat het stimuluspakket in de USA werd goedgekeurd. 10 dagen geleden noteerde goud nog aan 1.681 dollar per troy ounce, gisteren tikte het de 1.753 dollar aan. Momenteel is de prijs wat teruggezakt.

De Federal Reserve verwacht dat de inflatie gaat stijgen naar 2,4 procent dit jaar om het jaar erop wat terug te zakken naar 2 procent. De stijgende inflatie kan de goudprijzen gaan ondersteunen de komende maanden doorheen dit jaar. Daarenboven heeft Fed-voorzitter Powell ook beslist de rentes dit jaar en volgend jaar ongewijzigd te laten ondanks de betere vooruitzichten.

Goud en zilver

Echter schuilt er gevaar in de stijgende rendementen op de Amerikaanse staatsobligaties. Volgens de Deutsche Bank heeft dit het potentieel om de komende maanden een geleidelijke afbouw van de goudinvesteringen te veroorzaken. Met andere woorden, goud kan minder aantrekkelijker worden.

The behaviour of gold in the first quarter lends credence to the importance of real yields after inflation.

Ook de zilverprijs zit opnieuw in een stijgende trend. Dat heeft volgens Deutsche Bank ook te maken met de ‘dovish’ houding van de Amerikaanse centrale bank. Ze benadrukken ook dat zilver vooral aantrekkelijk wordt als de wereldeconomie effectief aan het herstellen is gezien de industriële toepassing van zilver. Echter zal zilver meer onderhevig zijn aan risico’s inzake de staatsobligaties.

We think silver will be comparatively resilient in a global recovery, although more so under risk-friendly steepening than disorderly tantrum-like bouts, in which case silver tends to weaken more rapidly than gold.

Bronnen: Stockhead

Foto: Linda Hamilton – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.