Azie - 1 oktober 2019 - Azië

Chinese president Xi: niemand kan ons stoppen

door RAJA SPEET

De Chinese president Xi Jinping sprak dinsdag het Chinese volk toe tijdens de viering van de 70e verjaardag van de Chinese Communistische Partij. Niemand kan de Chinese natie stoppen, was de centrale boodschap van de Chinese leider.

Er is geen kracht in de wereld die onze grote natie op zijn grondvesten kan laten schudden. Geen kracht kan het Chinese volk en de Chinese natie weerhouden van zijn opmars.

De Chinese president noemde geen land bij naam, zoals de Verenigde Staten waarmee China in een handelsoorlog is verwikkeld. Xi voegde aan zijn uitspraak toe altijd vredig te werk te gaan en groei voor de lange termijn te willen realiseren.

‘We moeten ons verenigen’

Ondanks dat president Xi een vredige werkwijze benadrukte in zijn speech, vond er wel een militaire parade voor zijn neus plaats. Duizenden manschappen marcheerden voorbij samen met militair materieel. Het hoogtepunt van de militaire parade was de Dongfeng 41, een nucleaire raket. Deze zou in staat zijn om de Verenigde Staten binnen 30 minuten te bereiken, volgens de Associated Press.

Ook ging Xi in zijn speech in op de vereniging van China, waarmee hij op de situatie in Hong Kong en Taiwan doelde. In beide regio’s vinden protesten plaats tegen de toenemende invloed van de Chinese staat. Xi zei:

De centrale overheid zal welvaart en stabiliteit in Hong Kong en Macao voor de lange termijn behouden. We moeten een vreedzame herenigen nastreven en ons inzetten voor het ‘One Country, Two Systems’.

‘One Country, Two Systems’

‘One Country, Two Systems’ is een principe bedacht door Deng Xiaoping, een voormalige leider van China. De term werd leven in geroepen in de jaren 80 om de Chinese staat te verenigen.

Hoewel China twee onafhankelijke regio’s (Hong Kong en Taiwan) kent, horen deze regio’s wel bij de Chinese staat. Ondanks dat Hong Kong en Taiwan een ander economisch systeem hebben.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Met het Azië Rapport speel je in op de onvermijdelijke Chinese opmars.

E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

Reageer op dit artikel