Nederland - 20 augustus 2020

US en China starten nieuwe gesprekken op de komende dagen

door STIJN

Het stond reeds gepland voor deze maand. De Verenigde Staten van Amerika en China zijn overeengekomen om de komende dagen opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten om de ‘phase one deal’ te bespreken. Naar verwachting zal er niets gaan veranderen vermits de Amerikanen tevreden zijn met de Chinese inspanningen maar met Trump weet je nooit.

Het herzien van de ‘phase one deal’ zal via telefoon gebeuren tussen de onderhandelaars van beide landen. Normaal gezien hadden de gesprekken de afgelopen zaterdag moeten plaatsvinden. Maar wegens een planningsconflict moest het moment noodgedwongen verplaatst worden.

De handelsovereenkomst tussen beide landen, die overigens in januari werd ondertekend, zette een punt achter de schadelijke handelsoorlog tussen ’s werelds grootste economieën. En dat was noodzakelijk want om de maand legden beide landen elkaar nieuwe ‘pestregels’ op. De boetes en taksen liepen op tot in de miljarden, waarbij China het grootste slachtoffer was.

De ‘deal’ verbond China onder meer om gedurende twee jaar minstens 200 miljard dollar meer aan Amerikaanse goederen en diensten te kopen dan hun aankoopbedrag in 2017. Maar Peking is tot nu toe tekortgeschoten, deels als gevolg van de pandemie veroorzaakt door COVID-19.

Herziening

In de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de aankoop van de overeengekomen producten door China in totaal minder dan een kwart van het beoogde bedrag voor heel 2020, zo blijkt uit gegevens van denktank Peterson Institute for International Economics.

De herziening van de handelsovereenkomst komt omdat de banden tussen de Verenigde Staten en China de afgelopen maanden fors zijn verslechterd. De conflicten tussen beide landen gaan verder dan het tekort op de handelsbalans. Vooral de bezorgdheid over de nationale veiligheid rond Chinese technologiebedrijven en de autonomie van Hongkong doen de situatie escaleren.

Bronnen: CNBC

Foto: Priyam Patel – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.