Nederland - 13 september 2020 - Beursbrink

China en USA voeren druk nog maar eens op

door STIJN

De relatie tussen de Verenigde Staten en China wordt er niet beter op naarmate de tijd passeert. China’s grootste chipmaker dreigt op de zwarte lijst te belanden in de USA en verschillende Chinese diplomaten zijn ook al gedwongen op non-actief gezet de afgelopen maanden. China heeft nu beslist om hetzelfde te doen met Amerikaanse diplomaten in China.

Het ziet er naar uit dat Washington en Peking niet meteen van plan zullen zijn om de plooien glad te strijken. Er wordt telkens heen en weer gereageerd met maatregelen of acties die de relatie tussen beide landen niet ten goede komt. Onlangs dreigde het Chinese SMIC nog op de zwarte lijst te belanden. Nu gaat China Amerikaanse diplomaten beperken in hun activiteiten.

In een statement zei de woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat het gaat over senior diplomaten en ander personeel die tewerkgesteld zijn in de Amerikaanse ambassade in Peking. Het is een tegenreactie van China op een soortgelijke actie van de Amerikanen. De woordvoerder zei wel dat de communicatie en samenwerking verder normaal zal verlopen.

Once again we urge the U.S. side to immediately correct its mistakes and lift the unreasonable restrictions imposed on the Chinese Embassy and consulates and their staff. China will make reciprocal responses to U.S. actions.

Aanhoudende spanningen

De spanningen over handel en technologie zijn in de loop der maanden overgewaaid naar gebieden zoals diplomatie en media. Hierdoor heeft de Verenigde Staten van Amerika het Chinese consulaat in Houston gesloten enkele maanden geleden. China reageerde hetzelfde door het Amerikaanse consulaat in de zuidwestelijke stad Chengdu te sluiten.

Een jammerlijke zaak want ook dit weegt op de aandelenmarkten. Zolang ’s werelds twee grootste economieën elkaar in de haren blijven vliegen, zullen beleggers en investeerders altijd wat terughouden blijven. Want dit heeft een directe invloed op de groei van de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Priyam Patel – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.