Nederland - 2 april 2022 - crypto

Apecoin: Zijn airdrop cryptomunten koopwaardig?

door RAJA SPEET

Yuga Labs, de makers van de BAYC NFTs, hebben en airdrop gehouden aan bezitters van NFTs die door Yuga Labs zijn uitgegeven. Houders kregen tot wel 10.950 ApeCoins (APE), met nu een waarde van ongeveer 140.000 dollar! De munten kopen op de secundaire markt is een andere zaak. Is zo’n munt nou koopwaardig? We geven inzicht met vijf grote en vrij recente airdrops uit het verleden.

Een airdrop is een proces waarbij investeerders, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, gratis cryptomunten ontvangen. De voorwaarde voor de Apecoin airdrop was bijvoorbeeld dat je in het bezit moest zijn van een BAYC NFT. De bedoeling van een airdrop is om nieuwe tokens naar duizenden verschillende wallets te sturen. De ontwikkelaars hopen op deze manier dat de ontvangers meer geneigd zullen zijn om zich in te zetten voor het corresponderende project.

#1 Uniswap (UNI)

Uniswap is  het grootste decentrale handelsprotocol op de blockchain.

Zie hier ook een tutorial hoe je zo’n handelsprotocol gebruikt

Op 17 september 2020 deed Uniswap een airdrop. Beleggers konden toen 400 UNI tokens claimen, die op dat moment een waarde van $2 000 vertegenwoordigde. Uniswap kondigde op Twitter aan dat iedereen die Uniswap heeft gebruikt voor 1 september 2020 de tokens kon claimen.

De koers van UNI schoot op de dag van de airdrop dik 100% hoger, waarna de koers in de maanden nadien ruim 70% terugviel vanaf de top.

Wel was dit nog voor de crypto hype in 2021. We zien dan ook dat de koers samen met de markt herstelde. Op een bepaald moment bedroeg de koers van UNI zelfs 44,92 dollar. Iedereen die zijn tokens hield had op dat moment bijna 18.000 dollar

#2 Ethereum Name Services (ENS)

Het doel van Ethereum Name Service (ENS) is om het Ethereum-gebaseerde web makkelijker toegankelijk en begrijpelijk te maken voor mensen. Je kan het vergelijken met hoe de Domain Name Service het internet toegankelijker maakt.

Op 8 november 2021 lanceerde ENS een airdrop. Iedereen die een ENS-naam bezat op of voor 31 oktober 2021 kon tokens claimen. Totaal werd 25% van alle ENS tokens weggegeven, wat op het moment van ‘droppen’ een waarde van bijna 600 miljoen dollar had.

De koers van ENS is sinds de airdrop in november afgegleden. Momenteel staat het driekwart onder de topkoers. Opvallend is dat die top net als bij UNI na de livegang werd bereikt.

#3 Ampleforth token (Forth)

FORTH is een nieuwe governance token in het Ampleforth systeem. Ampleforth (AMPL) is een algoritmische stablecoin. Door ‘rebasen’ tracht men de koers van AMPL rond de 1 dollar te behouden. Hoewel de koers rond de 1 dollar beweegt, is het alles behalve stabiel.

We schreven hier al eens over Ampleforth. Wie kocht, had deze airdrop meegepikt —

Met FORTH moet de gemeenschap de mogelijkheid krijgen om het project te sturen.

67% van het totale aanbod FORTH werd onder beleggers verdeeld. Iedereen die het AMPL ecosysteem gebruikte of AMPL tokens bezat voor 30 maart 2021 kwam in aanmerking. Dat was al snel goed voor 10.000 dollar aan FORTH per wallet.

De koers van FORTH is eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan. We zien hier geen beginhype als bij UNI of ENS.

#4 Dydx (DYDX)

dYdX is een gedecentraliseerde crypto-derivatenbeurs met een overvloed aan marginhandel en perpetuals-opties.

— In deze video hadden we het al eens over de decentrale futures broker —

Op 4 augustus 2021 lanceerde dYdX zijn governance token DYDX. Mensen kwamen in aanmerking voor de airdrop wanneer ze het dYdX systeem voor 26 juli hadden gebruikt.

Sommige gebruikers ontvingen tot wel 125.000 dollar aan DYDX tokens!

In de weken na de airdrop verdubbelde de koers van DYDX, waarna het een daling inzette. In maart werd een (voorlopig) dieptepunt bereikt.

#5 Ribbon (RBN)

Ribbon Finance is een crypto applicatie die gestructureerde producten creëert voor DeFi.

Ribbon Finance airdropte op 5 mei 2021 hun nieuwe governance token RBN aan verschillende vroege deelnemers. Een totaal van 30 miljoen RBN werd uitgedeeld aan vroegere & bestaande gebruikers van Ribbon producten, actieve Ribbon Discord leden en gebruikers van bestaande optieprotocollen op Ethereum: Hegic, Opyn, Charm, en Primitive.

De toenmalige prijs van RBN bedroeg ongeveer $4. De totale waarde van de airdrop bedroeg hiermee $120 miljoen.

De koers van RBN kent ook een dalend verloop. Toch zagen we nog wel een flinke, tussentijdse opleving.

Conclusie

Wij zouden zeer voorzichtig zijn met het kopen van airdrop cryptomunten kort na de lancering. Zeker als er veel hype heerst en er een grote stijging is geweest. Een flinke daling bij de airdrop munten is te verklaren doordat airdrop begunstigden op een oneindige winst staan, omdat ze gratis munten hebben ontvangen.

Een andere reden om kritisch te zijn op airdrops, is dat het lanceren van een nieuwe token voor insiders een manier is om snel aan ‘gratis’ cash te komen.

Natuurlijk zijn niet alle airdrop munten een slechte investering. Zie bijvoorbeeld het koersverloop van Uniswap. Tevens is het sentiment in de markt zeer slecht geweest voor de meeste coins die we hier hebben besproken. Op het slechte sentiment in de cryptomarkt zijn zelfs BTC en ETH gehalveerd.

Daarnaast kan een goede strategie zijn om direct na de airdrop te kopen en vervolgens snel weer te verkopen op de ‘beginhype’. Die we heel duidelijk bij UNI, ENS, DYDX en uiteindelijk ook bij APE hebben gezien.

Tot slot spelen nog veel andere factoren een rol. Naast de intenties van het team en het sentiment in de markt zullen ook de groei van de applicaties achter de token en de use case van de tokens bepalend zijn voor succes op de lange termijn.


E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.