Ampleforth: de reservevaluta van morgen?

Niet heel lang geleden kwam ik een interessant geldexperiment tegen, genaamd Ampleforth. Ampleforth, ook wel AMPL genoemd, is een digitale munt die bestaat op de blockchain van Ethereum. Voor beleggers die openstaan voor nieuwe ideeën en zich bewust zijn van risico kan dit een hele interessante investering zijn.

Met het ontstaan van de Bitcoin heeft geld zich in de laatste jaren razendsnel ontwikkeld. Ampleforth is vergelijkbaar met de Bitcoin, alleen heeft een elastisch (beweegbaar) aanbod zoals fiatgeld. Waar het aanbod van de Bitcoin juist vaststaat.

Laten we eerst kort op de functie van geld ingaan, zodat we de innovatie van Ampleforth beter kunnen begrijpen.

Wat is geld?

Geld heeft een vrij belangrijke functie in het leven en dat komt door de volgende drie functies. Geld is een:

  • Transactiemiddel,
  • opslagmiddel,
  • rekeneenheid.

Dankzij geld zijn we ten eerste instaat om makkelijk te handelen. Handel staat aan de basis van onze economie en welvaart. Ten tweede kunnen we met geld tijd en moeite die we nu investeren opslaan, zodat we ons leven kunnen plannen. Ten derde dient geld als een benchmark. We noteren de waarde van ieder product in een prijs van euro’s of dollars.

De huidige geldvormen hebben alle gebreken en op dat gat speelt Ampleforth in. We bespreken eerst hoe fiatgeld en de Bitcoin de geldfuncties invullen. Vervolgens kijken we naar de oplossing van Ampleforth.

Fiatgeld en Bitcoin

Fiatgeld is een geweldig transactiemiddel. Naast dat het niet zo enorm zwaar is als goud, is de waarde redelijk stabiel. Prijzen van producten of diensten die je bij een bedrijf kan kopen fluctueren vrijwel niet. Dus kunnen we er makkelijk mee handelen.

Waar fiatgeld op het gebied van transacties geweldig is, valt het op het gebied van opslag tegen. Niemand zal sparend rijk worden, omdat fiatgeld ieder jaar structureel een klein beetje waarde verliest (en in sommige jaren heel veel). Zo is op de afbeelding hiernaast te zien.

De Bitcoin is het tegenovergestelde van fiatgeld. Tenminste in de zin dat het een slecht transactiemiddel is en een geweldig opslagmiddel.

Want een bitcoin blijft altijd een bitcoin en levert fundamenteel niet in waarde in omdat het niet zomaar kan worden bijgedrukt. Dankzij het beperkte aanbod en de toenemende vraag stijgt de prijs per bitcoin (in fiatgeld; de benchmark van het moment). Daarom kan het handig zijn om je waarde in bitcoins op te slaan. Althans veel handiger dan fiatgeld.

De reden dat de Bitcoin zo’n goed opslagmiddel is, is meteen de reden dat het zo’n slecht transactiemiddel is. Natuurlijk kan je met een bitcoin in een mum van tijd waarde naar de andere kant van de wereld sturen. Het is alleen zo dat mensen dat niet doen. Want wie bijvoorbeeld nu een brood met bitcoins betaalt, zal jaren later waarschijnlijk spijt hebben. Zie het bekende bitcoin-pizza-verhaal.

Het aanbod bitcoins is niet-elastisch, want het maximale aantal staat vast op 21 miljoen, wat er ook gebeurt. Het aanbod fiatgeld is wel elastisch, omdat centrale banken het geldaanbod kunnen uitbreiden (wat vooral wordt gedaan) en inkrimpen. Een nadeel hieraan is alleen dat het extra gecreëerde geld in de zakken van een kleine groep mensen terechtkomt, waardoor je aan koopkracht inlevert.

Ampleforth

Ampleforth pakt het beste van beide werelden. Aan de ene kant heeft de digitale munt het in zich een goed transactiemiddel te worden. Aan de andere kant kan je er je waarde goed in opslaan.

Het is mogelijk doordat de AMPL munten worden beheerd door een slim contract op Ethereum. Een slim contract is een digitaal protocol dat zichzelf uitvoert op basis van de ingegeven regels. Dat kan iets heel simpels zijn: als het de 30e van de maand is, dan betaalt het slimme contract 100 ethers van mijn rekening naar jouw rekening.

Maar het kunnen ook vele andere dingen zijn, zoals bij AMPL. Daar past het slimme contract iedere dag het totale aanbod AMPL aan. Het werkt als volgt:

AMPL streeft naar een waarde van 1 dollar (plus inflatie). Op het moment de marktwaarde per AMPL onder de 0,95 dollar terecht komt, krimpt het totale aanbod. Op het moment AMPL boven de 1,05 dollar komt, breidt het smartcontact het aanbod uit.

Wanneer het aanbod uitbreidt, zal iedereen met AMPL in zijn Ethereum-wallet naar ratio meer AMPL ontvangen. Op het moment de marktprijs onder de 0,95 dollar is, krimpt het aantal AMPL in je wallet naar ratio. Zie het als een centrale bank die geld bijdrukt en dat eerlijk verdeelt onder alle spaarders, in plaats van het terecht laat komen in de zakken van een select groepje.

Hierdoor lever je nooit in op koopkracht, want je totale deel in het netwerk blijft altijd gelijk. Dat betekent dus dat de munt goed kan worden gebruikt voor opslag van waarde.

Uiteindelijk moet de munt ook kunnen dienen als transactiemiddel, zonder al te veel beweeglijkheid. Dat kan als gevolg van het mechanisme zojuist beschreven. Want op het moment AMPL boven de 1,05 dollar is, laat zeggen 1,50, dan breidt het aanbod uit. Om precies te zijn met (1,50 – 1)/10 = 5%. Dankzij de hogere prijs en aanbodstijging zijn kortetermijnhandelaren geprikkeld om AMPL te verkopen, waardoor de prijs richting de 1 dollar zal bewegen.

Op de lange termijn, als AMPL een aanzienlijke marktkapitalisatie heeft, moeten alleen economische schokken voor zo’n prijs beweging kunnen zorgen. De coronacrisis zou bijvoorbeeld de prijs doen laten dalen, omdat de economie is gekrompen en er minder vraag naar geld is. Het aanbod krimpt als gevolg en uiteindelijk zal de prijs weer herstellen richting de dollar.

Dankzij het mechanisme om op externe schokken te reageren is AMPL in staat een redelijk stabiele waarde te behouden, zodat het uiteindelijk ook als een goed transactiemiddel kan dienen.

Deze video (in het Engels) legt het systeem nog eens uit:

Groei

Op het moment van schrijven is de totale marktwaarde van AMPL 914 miljoen dollar. Dat is nog veel te klein voor een stabiele munt. Nu stuwt louter speculatie de prijs. Waarvoor is de munt dan goed? En waarom is het in staat te groeien naar een grotere waarde? Waardoor het uiteindelijk minder volatiel zal worden.

Doordat AMPL een elastische aanbod heeft, is het prijsverloop uniek. En dankzij het unieke prijsverloop is AMPL een uitstekende diversificator voor iedere (crypto)portefeuille, waardoor het risico vermindert.

Bovendien kan de munt ook risico verminderen in verschillende DeFi-applicaties, omdat de prijs altijd naar 1 zal neigen. Hier lees je wat DeFi is en waarom het zo interessant is.

In het kort: DeFi, ook wel Decentralized Finance genoemd, zijn applicaties op Ethereum die financiële processen mogelijk maken, zonder dat daar menselijk handelen bij komt kijken. In plaats daarvan zorgen slimme contracten voor de financiële diensten, zoals handelen, lenen of verzekeren. Deze processen kunnen met slimme contracten veel efficiënter.

Alleen heel belangrijk voor DeFi-applicaties is dat ze onderpand nodig hebben. Net zoals een bank onderpand nodig heeft. Op het moment een bank geen onderpand heeft, kan het niet functioneren. Bij DeFi-applicaties is dat idem dito!

Net zoals bij banken moet DeFi-onderpand zo min mogelijk risico hebben. Dat kan worden bereikt door een goede spreiding van het onderpand en daar speelt Ampleforth (dankzij het elastische aanbod) perfect op in. Zo ziet ook de oprichter van AMPL, Evan Kuo:

De hoge correlatie tussen cryptomunten van vandaag de dag creëert systematisch risico [in DeFi]… AMPL’s zijn unieke prijsverloop reduceert het risico op automatische liquidaties in de DeFi sector.

Hiernaast zie je het gebrek aan correlatie tussen AMPL en andere crypto’s.

Op de middellange termijn kan AMPL flink groeien als gevolg van de vraag naar onderpand uit DeFi-applicaties. En die vraag zal waarschijnlijk heel hard groeien. Tenminste als we naar de ontwikkeling van het afgelopen jaar kijken.

De reden dat het onderpand groeit, is simpel. Financiële toepassingen gaan makkelijker met DeFi. Bijvoorbeeld handelen. Zo verzorgde het grootste DeFi-handelsplatform recent ruim 120 miljoen dollar volume per dag. Al veel meer dan menig centraalgestuurde cryptobeurs. Ook voor DeFi-handel is onderpand nodig. Daarnaast zijn er nog verschillende andere applicaties met andere toepassingen en daarom stijgt de vraag naar onderpand razendsnel.

Dus vraag naar onderpand stijgt, dus vraag naar AMPL stijgt. Want AMPL is uitermate geschikt onderpand, omdat het risico vermindert dankzij het unieke prijsverloop. Mogelijk gemaakt door het unieke elastische aanbod.

Overwegingen

Ik ben van mening dat Ampleforth op een hele subtiele wijze een vrij fundamenteel probleem van geld oplost. En gezien de belangrijke functie van geld heeft het project veel potentieel.

Maar…

Ampleforth is wel écht een experiment. Op dit moment is het in de meeste grote DeFi-applicaties nog niet opgenomen als onderpand, hoewel de processen tot opname wel aan de gang zijn. Is het prijsverloop van AMPL ook uniek genoeg op momenten van extreme schokken? Zoals tijdens de coronacrash op 12 maart.

En eenmaal de horde van goed DeFi-onderpand is overwonnen moet de munt zich nog bewijzen in stabiliteit, want dat is het op dit moment nog zeker niet.

Tot slot heeft het volgen van de prijs niet heel veel zin. De prijs, die zeer volatiel is, neigt namelijk altijd naar 1 dollar. Het totale rendement dat je maakt, is altijd een functie van de prijs keer het totale aantal uitstaande AMPL. En wie wil kopen, doet dat het beste via Uniswap.

Disclaimer: ik bezit AMPL.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.