Americas - 2 januari 2020 - Aandelen

Wall Street start het jaar positief

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het groen.

Het sentiment wordt gesteund door goed ontvangen Chinese macrocijfers en de beslissing van de Chinese centrale bank om de regels voor de bankensector te versoepelen.

Vanochtend bleek dat de activiteit van de Chinese industrie blijft groeien, ondanks een lichte daling van de inkoopmanagersindex van 51,8 naar 51,5. Verder heeft de Chinese centrale bank besloten om in te grijpen, door de reserve-eisen voor de banken te verlagen.

“Ook al is er slecht nieuws, je ziet dat centrale banken een behoorlijk stevig fundament onder de markt hebben gelegd”, aldus analist Bas van Geffen van Rabobank. “Wat de PBOC in China ook doet, de economie zal het beter doen en dat is goed voor de Europese exportbedrijven”.

In Europa bleek wel dat de industriële activiteit verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde tot 46,3. Dit is wel een minder sterke daling dan verwacht. Met een daling tot 43,7 kampt Duitsland nog steeds met een forse krimp, terwijl Frankrijk nog nipt groeide. De Franse index daalde tot 50,4.

Later vandaag krijgen beleggers de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie gemeten door Markit nog, terwijl vrijdag dezelfde inkoopmanagersindex maar dan gemeten door ISM op de rol staat. Deze laatste wordt hoger aangeslagen door beleggers.

Verder kondigde de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aan dat hij op 15 januari de eerste fase handelsdeal met China zal tekenen in de VS. Vervolgens kan worden gewerkt aan een vervolgdeal.

“Alles is niet ineens goed omdat de VS en China op het punt staan een fase één handelsovereenkomst te ondertekenen”, waarschuwde marktanalist Craig Erlam van Oanda. “Het kan weer een turbulent jaar worden met veel verrassingen.”

Beleggers kregen voorbeurs inzicht in het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 28 december, die een verrassende daling lieten zien. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 222.000. Een week eerder stond de teller nog op 224.000. Er was vooraf door economen gerekend op 225.000 aanvragen.

Olie noteerde donderdag groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 61,10 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent duurder werd op 66,17 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1194. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1207 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1215 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft een licentieovereenkomst met het Britse Imagination Technologies getekend, waarmee het toegang krijgt tot de intellectuele eigendom van het Britse bedrijf. Apple had een eerdere samenwerking in 2017 stopgezet. Het is onduidelijk tot welk intellectueel eigendom Apple toegang krijgt dankzij de nieuwe licentieovereenkomst, aldus zakenzender CNBC.

Boeing is niet meer de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. In 2019 heeft Airbus voor het eerste sinds 2011 deze positie ingenomen. Airbus leverde 863 vliegtuigen af, terwijl Boeing lijdt onder de problemen met zijn 737 MAX.

Slotstanden

De grote aandelenindices op Wall Street lieten dinsdag winsten zien van 0,3 procent. De Dow Jones index sloot het jaar af op 28.538 punten. De S&P500 index kwam uit op 3.231 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.