Nederland - 2 mei 2023 - beleggen
door STIJN

Inflatie eurozone zaait twijfel bij ECB

Een opvallende evolutie omtrent de inflatie in de eurozone. Enkele dagen voordat de Europese Centrale Bank een beslissing gaat nemen inzake hun rentebeleid, blijkt dat de kerninflatie onverwacht is gedaald. Marktkenners verwachten dat dit ongetwijfeld roet in het eten gooit van de ECB.

Een twijfelgeval, dat kunnen we gerust zeggen over de inflatie van de maand april. De inflatie is lichtjes gestegen van 6,9 procent in de maand maart naar 7 procent vorige maand. Maar de kerninflatie, dus exclusief energie en voedelprijzen, is gedaald van 5,7 procent naar 5,6 procent.

En dat baart de Europese Centrale Bank ongetwijfeld zorgen, want nu donderdag gaan ze beslissen om de rente met 25 of 50 basispunten te verhogen. Volgens marktkenners kan het twee kanten op. Een verhoging met 50 basispunten zou gerechtvaardigd zijn gezien de stijging naar 7 procent.

Rentebeleid

Maar vermits de kerninflatie lichtjes is afgekoeld, zou een verhoging met ‘slechts’ 25 basispunten wellicht meer gerechtvaardigd zijn. Andrew Kenningham, hoofdeconoom bij Capital Economics, beweert dat de kleine verschillen echter geen impact zullen hebben op de besluitvorming.

“The small decline in core HICP inflation in April leaves it close to its all-time high and will not resolve the debate between 25bp and 50bp for the ECB this week.”

Carsten Brzeski, econoom bij ING, is wel van mening dat de beleidsmakers rekening moeten houden met de recente gegevens. De Europese economie is aan het afkoelen en de inflatie blijft hardnekkig. Hij raadt de ECB daarom aan om het rentebeleid verder te zetten tot het doel is bereikt.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: CAN Europa – Flickr – CC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.