Nederland - 23 februari 2022 - Beursbrink
door STIJN

Airbus gaat waterstofmotoren testen in 2026

Fossiele brandstoffen zullen wellicht ooit tot het verleden horen. De omschakeling van verbrandingsmotoren naar elektromotoren is al enkele jaren aan de gang bij auto’s en vrachtwagens. Maar voor vliegtuigen is er nog geen grote omschakeling bezig. Airbus is van plan hier pionier in te zijn, ze zullen in 2026 voor het eerst waterstofmotoren gaan testen.

Groot nieuws vanuit de luchtvaartindustrie, het Europese Airbus is namelijk van plan om waterstofmotoren te gaan testen in 2026. Ze gaan samenwerken met motorbouwer CFM International, dat is een joint venture tussen General Eletric en het Franse Safran.

Ze zullen een aangepaste A380 gebruiken om de testvluchten mee te doen. Dit past in hun strategie om commerciële vluchten minder milieuvervuilend te maken. Binnen de luchtvaartsector zijn er ook klimaatdoelstelling vermits deze voor 2 procent verantwoordelijk is voor de globale CO2-uitstoot. Airbus zet vol in op waterstof als vervanger voor brandstofmotoren op kerosine.

Uitdagingen

Hun rivaal Boeing doet evenzeer inspanningen om hun toestellen minder vervuilend te maken. Maar Boeing is minder ambitieus dan Airbus vermits zij bezig zijn met een brandstof die duurzamer is. Zij hebben de ‘waterstofpiste’ nog niet bekeken omdat ze het onrealistisch vinden.

Boeing COE Dave Calhoun zei in juni vorig jaar tijdens een investeerdersbijeenkomst dat het onwaarschijnlijk is dat er waterstof vliegtuigmotoren zullen zijn tegen 2050. Airbus is van plan hem het tegendeel te bewijzen gezien ze tegen 2035 hun eerste waterstofvliegtuig klaar willen hebben.

Een grote uitdaging bij het gebruik van waterstof als brandstof is dat de opslag ervan extra uitrusting vereist die het vliegtuig zwaarder maakt. Hierdoor kunnen er minder passagiers en/of minder vracht vervoerd worden. Met andere woorden, het gebruik van waterstof voor vliegtuigen gaat ten koste van capaciteit wat uiteindelijk vluchten duurder zal maken in de toekomst.

Bronnen: Leslie Josephs – CNCB

Foto: Max Pixel

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.