Nederland - 5 maart 2023 - Aandelen
door STIJN

Apple draait het meeste ‘groene’ omzet

Beleggers en investeerders die veel belang hechten aan duurzaamheid en het klimaat, kunnen vanaf nu de 2023 Clean 200 lijst raadplegen om knopen door te hakken. Deze lijst rangschikt bedrijven op basis van hun ‘groene’ omzet.

Uit een recent rapport blijkt dat duurzame bedrijven met een behoorlijk rendement niet moeilijk te vinden zijn. Het rapport, bekend als de 2023 Clean 200, is opgesteld door non-profit aandeelhoudersactivist As You Sow en onderzoeksbureau Corporate Knights.

Met behulp van de Corporate Knights Sustainable Economy Taxonomy wisten ze de top 200 beursgenoteerde bedrijven te rangschikken van in totaal 6.720 wereldwijde bedrijven. Een handige lijst voor beleggers en investeerders die op zoek zijn naar duurzame bedrijven en een goed rendement willen halen.

970x250

De ranglijst werd gemaakt op basis van de inkomsten van elk bedrijf uit duurzame producten en diensten. Apple voerde de lijst aan met 259 miljard dollar aan duurzame inkomsten, gevolgd door Google-moederbedrijf Alphabet, Deutsche Telekom AG, Verizon Communications en Tesla.

De Clean 200-lijst, die oorspronkelijk in 2016 begon als een lijst van bedrijven die toonaangevend zijn op het gebied van hernieuwbare energie, is sindsdien uitgebreid met inkomsten die voldoen aan een reeks ‘groene’ voorwaarden, van elektrische voertuigen tot duurzame leningen.

Apple

Koploper Apple heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt bij het gebruik van gerecyclede materialen en zeldzame aardmetalen. Ze hebben de EPEAT Gold-certificering gekregen voor hun iPhones, iPads en Macs, die allemaal duurzame inkomsten genereren. Het bedrijf biedt ook verschillende apparaten aan met meer dan 20 procent gerecycled materiaal..

Apple heeft echter kritiek gekregen omdat het niet op grote schaal producten van duurzame oorsprong verkoopt. Het bedrijf wordt er ook van beschuldigd het klanten moeilijk te maken om zelf apparaten te herstellen. Ondanks de lancering van Self Service Repair, een platform waarmee klanten onderdelen kunnen bestellen en instructies krijgen, heeft Apple zich verzet tegen de staatswetten voor het recht op reparatie.

Bronnen: Grace O’Donnell – Yahoo Finance

Foto: Håkan DahlströmFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.