Americas - 9 april 2020 - Beursbrink

Wall Street staat voor licht hogere start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurs stevent donderdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het groen.

Beleggers lijken even op adem te willen komen in aanloop naar het lange weekend in de Verenigde Staten en na de flinke koersbewegingen van de afgelopen dagen. Veel beurzen zijn vrijdag dicht vanwege het Paasweekend.

De energieprijzen en de ontwikkelingen rond het coronavirus zullen door beleggers vandaag opnieuw nauwlettend worden gevolgd.

Beleggers kijken vooruit naar een geleidelijk economisch herstel in de tweede helft van het jaar, met signalen dat de verspreiding van het coronavirus lijkt te vertragen in enkele van de gebieden die het hardst getroffen zijn.

“Er is wat vroeg optimisme dat we een piek gaan zien van de uitbraak van het coronavirus in de VS en Europa”, zei Eli Lee van Bank of Singapore. In dat optimisme verwacht men dat de beperkende maatregelen om het virus tegen te houden in de zomer worden weggenomen.

“Beleggers houden momenteel niet goed rekening met het risico dat het virus weer de kop opsteekt, als de maatregelen worden versoepeld”, waarschuwde hij.

Inmiddels zijn in de VS meer dan 430.000 mensen aantoonbaar besmet met het virus, en het aantal doden was afgelopen dag het hoogste tot nu toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 4 april in aantal ongeveer gelijk gebleven aan de hoeveelheid aanvragen een week eerder.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 6,61 miljoen stuks, tegen een opwaarts herziene 6,65 miljoen in de week die eindigde op 28 maart. Dat is een daling op weekbasis van 261.000 aanvragen.

De producentenprijzen daalden in maart met 0,2 procent op maandbasis.

De Federal Reserve publiceerde woensdagavond de notulen van zijn laatste bijeenkomst. En het belangrijkste was volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank niet wat er wel in deze notulen stond, maar juist wat er ontbrak, namelijk nieuwe economische ramingen.

Vermoedelijk wordt het wachten tot 9 en 10 juni voor deze nieuwe ramingen, aldus Marey. “Misschien willen ze het economische vertrouwen niet verder ondermijnen”, aldus de marktvorser van Rabobank. Dat zou dan geen teken van transparantie zijn, merkte hij op.

De Fed kondigde vanmiddag aan voor nog eens 2,3 biljoen dollar aan leningen te verstrekken om de economie te ondersteunen. De Amerikaanse futures liepen een deel van de eerdere verliezen in na publicatie van de macrocijfers en de aankondiging van de nieuwe plannen van de Fed.

De olieprijs steeg met ruim vijf procent, in aanloop naar een mogelijke deal van OPEC+ om de prijsoorlog te staken en de olieproductie opnieuw te beperken.

“Ik begrijp deze marktreactie niet goed, want de geluiden die ik hoor voorafgaand aan de vergadering zijn niet bemoedigend”, zei Tomas Varga van PVM Oil Associates. Een mogelijke productieverlaging door Rusland met 2 miljoen vaten per dag zou “niets” zijn in de context van de gedaalde vraag.

De Russische president Vladimir Poetin liet al weten niet van plan te zijn donderdag met Saoedi-Arabië om de tafel te gaan zitten om het olieproductievraagstuk te bespreken. Dit meldde persbureau Bloomberg op gezag van Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

De euro/dollar noteerde op 1,0873. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0853 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Airbus verlaagt de productie met ongeveer een derde nadat de Europese vliegtuigbouwer in maart maar 21 vliegtuigorders erbij kreeg, na een stortvloed van annuleringen. Dit laat zien hoe moeilijk de markt ook is voor grote rivaal Boeing.

Apache Corporation handelde voorbeurs maar liefst 17 procent hoger, nadat het bedrijf eerder deze week een grote olievondst deed. Royal Dutch Shell steeg in New York 0,8 procent in de handel voorbeurs, terwijl oliedienstverlener Halliburton in de elektronische handel voorbeurs zelfs 9,1 procent steeg.

Walt Disney heeft na vijf maanden meer dan 50 miljoen betalende abonnees voor zijn Disney+ videodienst. De lanceringen in West-Europa en India helpen daarbij. Het aandeel opent mogelijk tot wel 4,8 procent hoger.

Google heeft toestemming van de Amerikaanse overheid om snel internet aan te leggen naar Taiwan, maar niet naar Hong Kong, om veiligheidsredenen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie besloten.

De Amerikaanse regering heeft de beperkingen op de groei van de bank Wells Fargo tijdelijk opgeschort, zodat de bank meer leningen kan verstrekken, vooral aan kleinere bedrijven, tijdens de coronacrisis. Het aandeel opent naar verwachting 0,8 procent hoger.

Pfizer koerste in de elektronische handel voorbeurs 1,9 procent hoger. The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf een kandidaatmedicijn heeft gevonden dat mogelijk kan helpen bij de behandeling van patiënten met het coronavirus.

Xerox stond voorbeurs 3,4 procent lager. Citigroup verlaagde het advies voor de producent van onder meer kopieermachines en printers van Kopen naar Verkopen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurs wist woensdag de winsten vast te houden. De toonaangevende S&P 500 index sloot 3,4 procent in het groen op 2.749,98 punten. De Dow Jones index won ook 3,4 procent op 23.433,57 punten en techbeurs Nasdaq schreef 2,6 procent bij op 8.090,90 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments