Nederland - 19 juni 2020 - Beursbrink

OPEC+ steekt een tandje bij

door STIJN

De olieprijzen veren opnieuw lichtjes op nadat de grote olieproducenten van de OPEC+ tijdens de Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) donderdag benadrukten dat het van groot belang is om de gemaakte afspraken omtrent de olieproductiebeperkingen na te leven. Er werden ook maatregelen voorgesteld voor landen die hun reductiedoelstellingen vorige maand niet hebben gehaald. Met andere woorden, de OPEC+ houdt alles goed in de gaten.

Olieprijzen profiteren opnieuw van een opwaarts momentum nadat verschillende grote olieproducenten tijdens een bijeenkomst hun vastberadenheid omtrent de productiebeperkingen in de verf hadden gezet. Eerder deze maand werd overeengekomen dat de OPEC+ 9,7 miljoen vaten per dag minder zal produceren tot juli en achteraf zal evalueren wat de volgende stappen zijn.

In een persbericht stelde de JMMC vast dat de OPEC+ zich in mei voor 87 procent aan die productieverlagingen hield. Men herhaalde dat het van belang is dat alle deelnemende landen zich moeten inzetten om voor de volle 100 procent te gaan en dat ze eventuele eerdere tekorten in de komende maanden juli, augustus en september moeten goedmaken.

Now that Saudi Arabia and Russia have convinced Iraq and Kazakhstan to over comply, we should see overall compliance to the world’s biggest production cut go to over 100% in the next few weeks.

Dit betekent ook dat de kans groot is dat men de beperkingen gaat verlengen. De volgende bijeenkomst is op 15 juli en zal duidelijk maken wat de volgende stappen zijn. Toch blijft het voor beleggers en investeerders koffiedik kijken want ondanks de productiebeperkingen is er een risico omtrent het coronavirus. Men vreest namelijk voor een tweede piek qua besmettingen.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Pxhere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments