Nederland - 30 maart 2022 - Beursbrink

Hoge energieprijzen en economische stagnatie gaan hand in hand

door STIJN

Volgens de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten moet er dringend iets gedaan worden om energie terug ‘betaalbaar’ te maken. Hij waarschuwt dat de wereldeconomie zal stagneren en dat de armoede overal ter wereld zal gaan toenemen als de energieprijzen hoog blijven. De OPEC+ zal hier een belangrijke rol in moeten spelen.

De energieprijzen blijven maar stijgen. Enerzijds door het herstel van de wereldeconomie, maar momenteel is de oorlog in Oekraïne de hoofdoorzaak voor de hoge prijzen. Volgens Suhail Al Mazrouei, minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, moeten er dringend maatregelen worden genomen om energie ‘betaalbaar’ te maken.

Hij uitte zijn bezorgdheid op de World Government Summit in Dubai. Volgens hem zijn overheden momenteel te hard gefocust op de geopolitiek en de energiezekerheid zonder zich af te vragen wat de langetermijngevolgen zijn van de hoge energieprijzen op de wereldeconomie.

Energieprijzen

Mazrouei zei dat de leiders van de OPEC+ en andere olie-exporterende landen proberen om opnieuw evenwicht te brengen op de energiemarkt, maar dat dit steeds moeilijker en moeilijker wordt gezien de recente ontwikkelingen. Er is meer kapitaal nodig om een impact te hebben op de energieprijzen.

For that to happen, we need resources – financial resources – we need to invest and we need to decouple politics from energy availability and energy affordability.

De olie- en gasprijzen zijn sinds de oorlog in Oekraïne hard gestegen. Dit zorgt wereldwijd voor een verdere stijging van de inflatie. Consumenten verliezen koopkracht en moeten bewust omspringen met hun energieverbruik om de rekeningen betaalbaar te houden. Mazrouei vreest dat de armoede wereldwijd zal gaan toenemen als er niet snel wordt ingegrepen.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Drpepperscott230 – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.