Americas - 13 mei 2021 - Aandelen

Wall Street schudt rentevrees af

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De beurzen op Wall Street zijn donderdag hoger gesloten. De S&P 500 steeg 1,2 procent naar 4.112,50 punten, de Nasdaq won 0,7 procent bij een slot van 13.124,99 punten en de Dow Jones index ging 1,3 procent hoger op 34.021,45 punten.

Daarmee wisten de indexen in New York de negatieve trend van de afgelopen drie dagen te doorbreken, veroorzaakt door een wereldwijde rentevrees nu de inflatie flink oploopt.

Woensdag werd bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in april veel harder dan verwacht zijn gestegen. Dit vergroot de zorgen dat de Federal Reserve zijn tot dusver soepele monetaire beleid sneller dan verwacht zal moeten verkrappen.

Fed-leden hebben herhaaldelijk gezegd dat ze verwachten dat de oplopende inflatie tijdelijk zal zijn, maar niet alle beleggers zijn hiervan overtuigd. Mocht de inflatie verder oplopen en de Fed ingrijpen door de rente te verhogen, dan is dit vermoedelijk slecht nieuws voor groeiaandelen als tech.

Toch is een verkoopgolf zoals die in de afgelopen dagen een uitgelezen kans om techaandelen met korting te kopen, aldus vermogensbeheerder Salman Baig van Unigestion. Volgens hem zoeken beleggers een veilige belegging om de storm te doorstaan.

Wel zien handelaren meer voorzichtigheid, omdat de oplopende inflatie de vraag oproept of dit een groter probleem is dan eerder gedacht “en of de Federal Reserve wellicht toch agressiever moet zijn [in zijn beleid]”, aldus macrostrateeg Dwyfor Evans van State Street Global Markets.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag even op 1,70 procent maar zakte vervolgens terug tot 1,66 procent.

Op macro-economisch werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 8 mei is gedaald met 34.000 tot 473.000 nieuwe aanvragen. Economen rekenden op 500.000 nieuwe aanvragen.

De producentenprijzen in de VS zijn in april op maandbasis met 0,6 procent gestegen. Economen rekenden op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen met 6,2 procent.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,2085. De olieprijs daalde flink. Op een settlement van 63,82 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent goedkoper.

Daarmee kwam een eind aan vier achtereenvolgende handelsessies waarin de olieprijs steeg. Beleggers blijven bezorgd over de coronasituatie in India, terwijl het grootste oliepijplijnbedrijf van de Verenigde Staten, Colonial Pipeline, weer operationeel is na een cyberaanval eind vorige week.

Bedrijfsnieuws

Hype-aandelen GameStop en AMC Entertainment waren donderdag opnieuw populair onder particuliere beleggers, die met name laatstgenoemde aanbeveelden op Twitter en Reddit. GameStop steeg 14 procent en AMC zelfs bijna 24 procent.

Alibaba verloor 6,3 procent. De Chinese internetgigant behaalde het afgelopen kwartaal een veel hogere omzet, maar boekte onder de streep toch een verlies door een enorme boete die de Chinese mededingingsautoriteiten oplegden aan de techreus. In het lopende boekjaar verwacht Alibaba meer dan 930 miljard yuan aan omzet te realiseren. De teller bleef afgelopen jaar steken op 717 miljard yuan.

Boeing eindigde 0,8 procent hoger, nadat Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaart akkoord gaat met de oplossing die de vliegtuigbouwer aandraagt voor een elektrisch probleem met meer dan 100 van zijn 737 MAX toestellen.

Bitcoin kwam onder druk te staan na een bericht van Elon Musk. De topman van Tesla liet op Twitter weten dat de autobouwer niet langer bitcoin accepteert als betaalmiddel. Musk zei bezorgd te zijn over het vervuilende karakter van bitcoin. Het ‘minen’ van de cryptomunt kost immers heel veel energie. En dat is volgens de CEO niet altijd schone energie, maar vaak kolen, die erg vervuilend zijn. Tesla verkoopt de bitcoins die het in bezit niet, voegde Musk toe.

Het aandeel daalde 3,1 procent. Bitcoin noteerde donderdagavond ruim 10 procent lager op 49.000 dollar.

Zoekmachine Google heeft in Italië een boete opgelegd gekregen van 102 miljoen euro vanwege het misbruiken van zijn dominante positie. Dit meldde de Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM donderdag. Moederbedrijf Alphabet steeg 1,3 procent.

Disney en DoorDash publiceren donderdag nabeurs kwartaalcijfers. In aanloop sloten de aandelen hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.