Americas - 26 november 2021 - Aandelen

Wall Street schrikt van nieuwe coronavariant

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een fors lagere opening tegemoet. Richting de openingsbel noteren de futures op de Nasdaq, S&P 500 en Dow Jones index 1 tot ruim 2 procent in het rood.

Net als de mondiale beurzen elders lijken beleggers overvallen door de nieuwe coronavariant die is ontdekt in Zuid-Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie komt bijeen om te bekijken wat de B.1.1.529 variant betekent voor covidbehandelingen en vaccins. Vluchten uit Zuid-Afrika en een aantal andere Afrikaanse landen worden ondertussen door veel landen geweerd.

“Tot zover een rustige na-Thanksgiving handel”, zei analist Michael Hewson van CMC Markets, die erop wees dat de volumes lager liggen, wat ook grotere bewegingen en meer volatiliteit veroorzaakt.

Wall Street hield de deuren donderdag gesloten vanwege de nationale feestdag en vrijdag is sprake van een kortere handelsdag. Veel handelaren kiezen daarom voor een lang weekend.

Op macro-economisch vlak is het rustig en dat geldt ook voor bedrijfsnieuws. De WTI-olieprijs dsalt vrijdag 5,5 procent door de zorgen over de nieuwe coronavariant, die vermoedelijk weer nieuwe maatregelen zal vereisen, en de algehele malaise op de beurzen.

De euro/dollar staat vrijdagmiddag 0,7 procent hoger op 1,1268. Eerder stond de Europese munt juist onder druk vanwege de verslechterde coronasituatie in Europa, maar nu de nieuwe variant de hele wereld lijkt te raken, is daar geen sprake meer van, volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

“Hoewel de liquiditeit laag is vandaag, omdat veel Amerikaanse handelaren van een lang Thanksgiving weekend genieten, zijn de financiële markten in de VS vandaag wel open en keren beleggers terug naar een heel andere markt dan die ze woensdag achterlieten”, aldus Sammani.

De Amerikaanse tienjaarsrente, die eerder deze week nog piekte op 1,68 procent na hoge inflatiecijfers in de VS, is vrijdag gedaald tot 1,54 procent. Beleggers zoeken momenteel vooral de veilige beleggingen als staatsobligaties en goud op. De stijging van de goudprijs is met 1,0 procent nog redelijk bescheiden.

Opvallend is dat de marktverwachtingen voor het verhogen van de rente door de Federal Reserve door de coronazorgen van vrijdag ook zijn afgezwakt. Eerder deze week was de kans dat de rente voor het eerst in mei 2022 zou worden verhoogd ruim 50 procent. Inmiddels is dat weer gedaald tot rond de 42 procent.

Cryptovaluta leveren in: bitcoin en ethereum dalen 8 tot 10 procent. Daarmee lijkt

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de reis-, entertainment en luchtvaartsector staan vrijdag onder druk. Delta Air Lines en American Airlines verliezen in de voorbeurshandel 7 procent, terwijl Disney 3 procent lager lijkt te openen en Royal Caribbean en Carnival zelfs meer dan 10 procent dalen.

Makers van coronavaccins staan juist hoger. Pfizer, BioNTech en Moderna stijgen voorbeurs 8 tot 15 procent. Pfizer en BioNTech kregen donderdag een positieve aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau om hun vaccin toe te dienen bij kinderen van 5 tot 11 jaar.

Merck, dat net als Pfizer een coronapil ontwikkelt, lijkt 3 procent lager te openen, mogelijk omdat eerder genoemde farmabedrijven de voorkeur krijgen.

Maaltijdbezorger DoorDash wint bijna 4 procent en Zoom Video Communications, dat tijdens lockdowns wordt gebruikt voor thuiswerken, wint voorbeurs 11 procent. Peloton,  fabrikant van fitnessapparaten die ook thuis kunnen worden gebruikt, noteert richting de opening ruim 8 procent in de plus.

Fitnessketens hebben het juist zwaar. Zo dreigt Planet Fitness 5,5 procent in te leveren bij opening.

Slotstanden woensdag

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent in het groen op 4.701,46 punten en techbeurs Nasdaq won 0,4 procent op 15.845,23 punten. De Dow Jones-index daalde juist fractioneel tot 35.804,38 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.