Nederland - 22 maart 2023 - Beursbrink
door STIJN

Goudprijs gaat richting recordniveau

De goudprijs is sinds het omvallen van de Silicon Valley Bank fors gestegen, namelijk van 1.815 dollar naar 1.975 dollar per ounce. Het gele edelmetaal zit al sinds november vorig jaar in een stijgende lijn en zou zijn recordpiek van 2.075 dollar kunnen aantikken de komende dagen/weken. 

Het is nog maar eens gebleken dat goud dé ‘veilige haven’ bij uitstek is temidden onzekerheden en tumult op de financiële markten. Sinds de start van de bankencrisis in de Verenigde Staten van Amerika, is goud gestegen van 1.815 dollar naar bijna 2.000 dollar per ounce.

728x90

Tina Teng, marktkenner bij CMC Markets, beweert dat de problemen binnen de banksector ervoor kunnen zorgen dat de Federal Reserve het rentebeleid tijdelijk pauzeert. Dit zou goud een duwtje in de rug kunnen geven, ze is dan ook van mening dat het gele edelmetaal kan stijgen tot 2.500 – 2.600 dollar.

“A sooner Fed pivot on rate hikes will likely cause another gold price surge due to a potential further decline in the U.S. dollar and bond yields.”

Recordniveau

In augustus 2020 noteerde goud aan 2.075 dollar per ounce, de recordpiek. De kans bestaat dus dat dit record de komende dagen/weken gebroken gaat worden. Fitch Solutions verwacht ook niet dat de goudprijs snel zal gaan dalen, vooral gezien de omstandigheden op het wereldtoneel.

“I think it’s very plausible that we see a strong performance in gold over the coming months. The stars appear to be aligning for gold which could see it break new highs before long.”

Ook Nicky Shiels, grondstoffenstrateeg bij MKS Pamp, verwacht dat het gele edelmetaal zal stijgen naar 2.200 dollar per ounce op korte termijn. De Federal Reserve gaat moeten kiezen tussen een rentepauze, en dus een langer hoog blijvende inflatie, of een renteverhoging en een grotere kans op een recessie. Beide gevallen zijn volgens Shiels gunstig voor de goudmarkt.

Bronnen: Lee Ying Shan – CNBC

Foto: Bullion Vault – FlickrCC BY-ND 4.0

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.