Nederland - 20 augustus 2022 - Beursbrink
door STIJN

‘Crash’ op cryptomarkt doet bitcoin dalen tot onder 22.000 dollar

Het was eventjes schrikken op de cryptomarkt vrijdagvoormiddag. Er was een kleine crash die tal van digitale munten op zeer korte tijd fors lager duwde. Bitcoin kreeg bijvoorbeeld een klap van -9,3 procent en zakte zo opnieuw tot onder de 22.000 dollar. Ook ether deelde in de klappen en zakte terug tot 1.608 dollar, een daling van 12,5 procent.

De herstelbeweging op de cryptomarkt lijkt eventjes te worden uitgesteld. Bitcoin was namelijk op weg naar de 25.000 dollar, maar sinds woensdag 17 augustus liet de digitale munt wat stoom af om vervolgens vrijdag lichtjes te crashen naar 20.834 dollar. Van zijn intraweek piek op woensdag tot de daling op zaterdag, is de bitcoin met bijna 15 procent gezakt.

Ook zijn concurrent ether deelde in de klappen. De tweede grootste digitale munt was woensdag op weg om de 2.000 dollar grens te doorbreken, maar ook hier was er sprake van een afkoelmoment. Van de intraweek piek tot de daling zaterdagochtend daalde ether met 17,6 procent.

Geen flash crash

Susannah Streeter, senior analist bij Hargreaves Lansdown, beweert dat er geen specifieke reden is voor de scherpe daling. Er is geen sprake van een ‘flash crash’ vermits er geen scherpe reboud was na de daling. Ze denkt eerder aan een grote verkooptransactie. Volgens Streeter werd de daling ingezet door Cardano, gevolgd door de grotere munten bitcoin en ether.

It’s not showing the pattern of a flash crash, as the assets didn’t immediately rebound sharply but sank even lower in the hours that followed. It seems likely that is was as a result of a large sale transaction, in the absence of other more external factors.

De correlatie tussen de cryptomarkt en de Amerikaanse aandelenmarkten is groot en dus zou de daling op de cryptomarkt perfect te maken kunnen hebben met de daling op de Amerikaanse beurzen van de afgelopen dagen. De trend is misschien ook verergerd door de liquidatie van longposities op de bitcoin-futuresmarkten.

Bronnen: Jenni Reid – CNBC

Foto: Ivan Babydov

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.