Americas - 29 januari 2020 - Aandelen

Wall Street richting hogere start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen dinsdag rond het middaguur op een licht hogere opening van Wall Street, hoewel een serie resultaten van grote Amerikaanse bedrijven overwegend negatief werd ontvangen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index stevenen een half uur voor de openingsbel af op een 0,2 procent hogere start. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq koersen af op een openingswinst van 0,4 procent.

Ook de Europese beurzen staan in de plus, terwijl de markt in Hong Kong, die voor het eerst open ging sinds de Chinese nieuwsjaarsviering begon, dinsdagochtend bijna 3 procent daalde in reactie op het coronavirus dat zich snel verspreidt in China.

Op Wall Street rapporteerden bedrijven zoals McDonald’s, Boeing en Mastercard hun resultaten over het afgelopen kwartaal. Ook Tesla en Facebook staan op de rol voor woensdag.

Terwijl algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente stabiel houdt, na afronding van zijn monetaire beleidsvergadering woensdagavond, zullen beleggers kijken naar nieuwe hints over hoe de Amerikaanse centrale bank de kortetermijnrente wil beïnvloeden. De beleidsmakers willen een programma van cash injecties in de markt afbouwen dat vorig jaar werd opgetuigd om onverwachte pieken in de eendagsrente-tarieven van banken, de zogenaamde ‘repo’s’, op te vangen.

Ook zou Fed-voorzitter Jerome Powell hints kunnen geven over de verwachtingen van de Fed voor de Amerikaanse economie en de inflatie.

Economisch nieuws was er over de groothandelsvoorraden, die in december licht daalden.

De euro/dollar noteerde op 1,0995. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1015 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1014 op de borden.

Olie noteerde 0,6 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft de dip in de iPhone-verkopen van vorig jaar van zich afgeschud en rapporteerde dinsdag nabeurs een recordwinst en terugkeer naar winstgroei in het afgelopen kwartaal. Achter de cijfers zaten sterke verkoopcijfers voor de smartphone die het vlaggeschip is van de Amerikaanse techgigant. Ook apps, en de draadloze AirPod werden goed verkocht. Het aandeel steeg voorbeurs 2,2 procent.

Boeing heeft in het vierde kwartaal van 2019 onverwacht rode cijfers geschreven, door het vliegverbod voor zijn 737 MAX-toestel na twee fatale ongelukken. Boeing boekte een aangepast verlies per aandeel van 2,33 dollar, waar analisten toch een kleine winst hadden voorzien. De omzet kelderde van 28 miljard dollar naar 18 miljard dollar, bij een verwachting van 22 miljard dollar door de analisten. Boeing leverde het afgelopen kwartaal slechts 79 commerciële vliegtuigen af. Dat waren er een jaar eerder nog 238. Van de 737 MAX werden in het laatste kwartaal van 2019 niet meer dan 9 toestellen afgeleverd, tegen 173 een jaar eerder. Het aandeel steeg voorbeurs toch bijna 3 procent.

MasterCard heeft in het vierde kwartaal meer winst geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen er veel claimkosten moesten worden genomen, terwijl de omzet conform verwachting steeg. Het aandeel van de creditcardbedrijf ging voorbeurs 1 procent omhoog.

McDonald’s heeft voor het vierde kwartaal beter dan verwachte omzetcijfers gepubliceerd. Dit bleek woensdag uit de cijfers van de Amerikaanse fastfoodketen. Het aandeel steeg voorbeurs 1 procent.

eBay meldde dinsdag nabeurs een winstdaling op een zwakke omzet afgelopen kwartaal en presenteerde een strategische review waarbij het management wordt herschikt en een deel van de activiteiten zullen worden verkocht. De netto-omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 2 procent, wat de eerste daling was sinds 2015. Toch had de markt iets minder verwacht. De afgegeven omzetverwachting viel wel tegen. Het aandeel daalde voorbeurs 4 procent.

Starbucks liet dinsdagavond weten dat klanten in de VS de omzet lieten stijgen in het afgelopen kwartaal, maar de uitbater van koffierestaurants maakt zich zorgen over het coronavirus in China en heeft daar tijdelijk meer dan de helft van zijn winkels gesloten. Dit zal de kwartaal- en jaarresultaten waarschijnlijk significant beïnvloeden, waarschuwde het bedrijf. Het aandeel handelde 0,2 procent lager in de elektronische handel. Starbucks heeft ruim 4.000 verkooppunten in China.

AT&T heeft in het vierde kwartaal zijn winst zien halveren, door afwaarderingen op overnames en analoge kopernetwerken. Dat bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van het Amerikaanse telecombedrijf. Het aandeel stond in de handel voorbeurs op Wall Street 0,5 procent lager na de cijfers.

AMD stond voorbeurs 5,6 procent lager na kwartaalcijfers, na het afgeven van een teleurstellende vooruitblik door de halfgeleiderfabrikant. De gerapporteerde aangepaste winst in het afgelopen kwartaal was wel iets beter dan de verwachting van analisten op Wall Street.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag hoger, herstellend van de coronavirus-verkoopgolf van maandag. De S&P500 index steeg 1,0 procent tot 3.726 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent en aandelen in de Nasdaq Composite werden gemiddeld 1,4 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Awesome post! Keep up the great work! 🙂

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.