Nederland - 6 april 2021 - Beursbrink

Consumenten spendeerden vorig jaar 900 miljard dollar meer online

door STIJN

Het kan niet ontkend worden, de pandemie heeft er in 2020 voor gezorgd dat consumenten meer online hebben geshopt. Volgens een rapport van de Mastercard Economic Institute spendeerden consumenten wereldwijd maar liefst 900 miljard dollar meer dan het jaar ervoor. Men verwacht dat consumenten de komende maanden meer zullen blijven spenderen.

Wat doen mensen als ze thuis moeten blijven omwille van een besmettelijk en gevaarlijk virus? Uit een rapport van de Mastercard Economic Institute blijkt dat mensen dan zin hebben om geld uit te geven, veel geld. In 2020 werd er namelijk 900 miljard dollar meer gespendeerd dan het jaar ervoor. Het betreft uiteraard voornamelijk online aankopen.

Bijna iedere online retailer zag zijn verkopen in 2020 stijgen. E-commerce was goed voor 1 dollar van elke 5 dollar die wereldwijd werd gespendeerd. Het jaar ervoor was e-commerce nog goed voor 1 dollar voor elke 7 dollar die wereldwijd werd gespendeerd, een significante stijging dus.

Stijgende trend

Ook voor dit jaar en het jaar daarna verwacht men dat er meer online gekocht zal worden. De pandemie heeft bij wijze van spreken de trend versterkt en zal niet snel meer afzwakken. Voor sommige goederen zullen consumenten wellicht opnieuw naar fysieke winkels gaan, zoals bv. kledingwinkels. Echter voor bv. elektronica verwacht men een blijvende online trend.

Bricklin Dwyer, hoofdeconoom bij Mastercard, verwacht echter hordes voor sommige winkels, zoals bv. supermarkten en groentewinkels. Ongeveer 10 procent van de totale uitgaven aan levensmiddelen wordt via e-commerce gedaan, aldus Dwyer. Eén ding is volgens hem echter duidelijk. Consumenten kochten reeds veel online en zullen dit na de pandemie blijven doen.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.