Americas - 3 april 2020 - Aandelen

Wall Street koerst af op lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot minder dan een half procent in het rood. Eerder op de dag wezen de futures nog op een openingsverlies van meer dan een procent.

De focus lag voorbeurs op het Amerikaans banenrapport. Daaruit bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in maart is gedaald met 701.000 stuks, terwijl de markt vooraf rekende op een veel beperktere daling. Het werkloosheidspercentage steeg naar 4,4 procent, terwijl werd gerekend op een toename tot slechts 3,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op jaarbasis met 3,1 procent. De participatiegraad bedroeg 62,7 procent.

Toch viel het cijfer de markt schijnbaar niet enorm tegen, aldus analist Naeem Aslam van AvaTrade, wijzend op de beperkte reactie in de goudprijs.

“De werkloosheidscijfers zullen zeker slecht zijn, maar iedereen had dat al verwacht”, zei investeringsstrateeg Bill Callahan van Schroders al in aanloop naar de publicatie. “Op dit moment is er al veel slecht nieuws ingeprijsd, dus het nieuws zal veel slechter moeten worden om [opnieuw] een sterke verkoopgolf te veroorzaken”, voegde hij toe.

Donderdag bleek reeds uit data van het Amerikaanse ministerie van arbeid dat het aantal werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen naar een record van 6,6 miljoen stuks.

“Meer mensen vragen een uitkering aan nu steeds meer onderdelen van de economie de deuren sluiten”, zei analist Andrew Smith van Delos Capital Advisors. “Bedrijven zullen veel tijd nodig hebben alvorens werknemers opnieuw in dienst te nemen. Hoe langer het duurt voordat de economie weer herstart, hoe langer het duurt voordat de bedrijfsactiviteit weer op gang komt”, voegde hij toe.

Het aantal wereldwijde coronabesmettingen is inmiddels gestegen tot boven de 1 miljoen. In de Verenigde Staten staat de teller inmiddels op 245.573 gevallen en het dodental op 6.058. Gezondheidsdeskundigen hebben hun zorgen geuit over de nauwkeurigheid van de coronavirustesten, omdat ze van mening zijn dat bijna één op de drie geïnfecteerden met de ziekte een negatieve testuitslag heeft.

Later op de dag volgen op macro-economisch vlak een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector in maart.

De inkoopmanagersindex van Markit Economics komt naar verwachting uit op 37,9 tegen 49,4 in februari. Die van ISM daalt vermoedelijk van 57,3 naar 45,0.

De euro/dollar noteerde op 1,0795. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0811 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0856 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag meer dan 7,7 procent hoger, na donderdag al 25 procent hoger gesloten te zijn na berichten dat Saoedi-Arabië naar manieren kijkt om de olieprijsoorlog met Rusland op te lossen. Maandag komt oliekartel OPEC volgens bronnen bijeen met zijn partners om de huidige situatie te bespreken.

Bedrijfsnieuws

Constellation Brands presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De aangepaste winst bedroeg 2,06 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op 1,64 dollar per aandeel. De omzet steeg met 6,0 procent tot 1,9 miljard dollar, wat beter was dan de verwachte FactSetconsensus van 1,1 miljard dollar. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs 1,3 procent.

3M daalde voorbeurs 2,3 procent. De CEO van het concern meldde dat de vraag naar N95-beschermingsmaskers, die het produceert, de productiecapaciteit sterk overtreft. Trump is evenwel slecht te spreken over 3M en hoe het omgaat met de mondkapjes. “Ze zullen een hoge prijs betalen”, dreigde de president op Twitter.

Twitter won voorbeurs 4,3 procent. Goldman Sachs zette de microblogsite op zijn kooplijst, waarbij de analisten van de zakenbank van mening zijn dat nieuwe en teruggekeerde gebruikers de meerwaarde weer zullen inzien van het platform zoals in eerdere crises ook het geval was.

Tenneco, een producent van auto-onderdelen, verlaagt de salarissen in het tweede kwartaal met 25 procent. Het uitvoerend managementteam verlaagt het eigen salaris met 50 procent, terwijl de CEO helemaal afziet van zijn salaris.

AutoNation heeft 7.000 werknemers op onbetaald verlof gestuurd en snijdt tevens in de salarissen van het overig personeel. Nieuwe krachten worden al helemaal niet meer ingehuurd.

American Airlines heeft tientallen zomervluchten opgeschort en de internationale capaciteit voor het seizoen teruggeschroefd met 60 procent. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,9 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 2,3 procent hoger op 2.526,90 punten. De Dow Jones index eindigde 2,2 procent in het groen op 21.413,44 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,7 procent tot 7.487,31 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel