Americas - 15 mei 2020 - Aandelen

Wall Street koerst af op lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,9 procent in het rood.

De Amerikaanse futures noteerden aanvankelijk nog in het groen, maar deze winsten vervlogen na berichten dat de Amerikaanse regering bezig is om de aankoop van halfgeleiders door Huawei Technologies te dwarsbomen.

Persbureau Reuters meldde dat het Amerikaanse ministerie van Handel met regelgeving komt die moet voorkomen dat Huawei halfgeleiders koopt waarin bepaalde Amerikaanse software of technologie zit.

In China werd al opgeroepen tot vergeldingsmaatregelen als de VS hiermee doorgaan.

Eerder op de dag werd juist nog bekend dat Washington de vrijstelling om zaken te doen met Huawei heeft verlengd met 90 dagen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei te overwegen om Chinese bedrijven verplicht te stellen om de Amerikaanse boekhoudregels te hanteren indien zij een notering op een beurs in de VS hebben. Een dergelijke eis kan echter ook betekenen dat Chinese bedrijven elders een notering aanvragen, waarschuwde Trump.

“Normaal gesproken zeggen we dat de markten zich maar op één ding tegelijk kunnen concentreren, maar dat is op dit moment erg moeilijk”, zei marktanalisten Matt Forester van BNY Mellon’s Lockwood Advisors. “Ik denk dat er een technische strijd gaande is tussen de stieren en de beren die op de korte termijn voor de nodige volatiliteit zorgt”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de omzet in de Amerikaanse detailhandel in april met 16,4 procent is gedaald, terwijl de markt rekende op een daling van 12,3 procent.

Tevens werd bekend dat de de Empire State index in mei steeg van -78,2 naar -48,5.

Later op de dag volgen de industriële productie van april, het consumentenvertrouwen in mei en vacaturedata van maart.

De euro/dollar noteerde op 1,0802. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0803 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0804 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 2,0 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Abbott Laboratories heeft gezegd de instructie voor het gebruik van diens snelle coronatest voor een tweede keer te zullen aanpassen, nadat uit een voorlopig onderzoek van een groot medisch centrum bleek dat het apparaat vaak negatieve resultaten opleverde voor patiënten die wel degeljk besmet waren met het virus. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 2,7 procent lager.

Qualcomm verloor voorbeurs 4,9 procent, Apple daalde 2,7 procent en Cisco Systems noteerde 3,3 procent lager, nadat een redacteur van de Chinese krant Global Times schreef dat Beijing mogelijk wraak zal nemen als de VS de plannen doorzet om Huawei te dwarsbomen. Mogelijk richt de Chinese regering dan zijn pijlen op enkele grote Amerikaanse techbedrijven.

Apple heeft het virtual reality-streamingbedrijf NextVR overgenomen, wat een bevestiging lijkt van de aanhoudende ambities van de techgigant op het gebied van virtual- en augmenten reality.

JC Penney verloor voorbeurs 17,9 procent, na berichten dat dat de warenhuisketen mogelijk vrijdag zijn faillissement zal aanvragen.

JD.com heeft het afgelopen kwartaal minder winst geboekt ondanks een flink hogere omzet, waarmee de concurrent van Alibaba desalniettemin de verwachtingen overtrof. Het aandeel steeg voorbeurs 4,3 procent.

Applied Materials heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar onder de marktverwachting gepresteerd en ook onder de outlook die het in maart introk vanwege de coronacrisis. Het aandeel verloor voorbeurs 3,3 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 1,2 procent hoger op 2.852,50 punten. De Dow Jones index eindigde 1,6 procent in het groen op 23.625,34 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 8.943,72 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel