Nederland - 26 december 2021 - Beursbrink

Huawei gaat elektrische voertuigen maken

door STIJN

Nog geen week nadat de Chinese startup Nio zijn ET5-model had aangekondigd, kwam smartphonemaker Huawei met een persbericht dat ze een elektrisch voertuig zullen gaan lanceren met betere specificaties dan de model Y van Tesla. Het gaat over de Aito M5, de eerste leveringen zullen in februari volgend jaar plaatsvinden.

Het wordt steeds competitiever op de markt voor elektrische voertuigen. Nu gaat ook smartphonemaker Huawei de strijd aan met Tesla, Nio, Xpeng en noem maar op. Nog geen week nadat Nio had aangekondigd dat ze met hun ET5 de concurrentie met Tesla gaan verscherpen, kwam Huawei met een bericht dat ze een model hebben met betere specificaties dan de Model 3.

Huawei, dat bekend is van smartphones en andere telecomproducten, zei dat ze niet op hun eentje auto’s zullen produceren maar nauw gaan samenwerken met autobouwers. Het eerste voertuig dat het Huawei HarmonyOS systeem zal hebben, is de Aito M5. Dit voertuig is hybride en rijdt op benzine en elektriciteit. Het eerste model zal in februari volgend jaar van de band rollen.

Premium

En om de concurrentie met Tesla nog scherper te maken, los van de specs, zal de Aito M5 slechts 39.063 dollar gaan kosten (na subsidies). Richard Yu, CEO van Huawei’s consumer business group, zei ook dat er dubbel geluidswerend glas aanwezig zal zijn voor de ultieme stilte tijdens het rijden.

You will know whether it is premium or not by the sound. We are able to offer the ‘library grade’ quality experience.

Huawei werkt samen met automaker Seres onder het merknaam Aito. De integratie van HarmonyOS in de nieuwe modellen van Seres is belangrijk omdat veel EV startups het idee proberen te verkopen dat voertuigen het verlengde zullen worden van smartphones. Dat is nu al duidelijk merkbaar aan de talrijke touchscreens en de software features in elektrische voertuigen.

Er is zelfs een Huawei smartwatch dat zal fungeren als autosleutel voor de Aito M5. Kortom, de vraag is of elektrische voertuigen daadwerkelijk het verlengde zullen worden van smartphones? Zo ja, dan zullen Huawei, Xiaomi en Apple een streepje voor gaan hebben op traditionele autobouwers.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Kārlis DambrānsFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.