Europa - 1 april 2020 - Beursbrink

Wall Street koerst af op fors lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 3,5 procent in het rood.

“Wereldwijd proberen beleggers een langdurige en zware klap voor de wereldeconomie in te prijzen nu ook de economie van de Verenigde Staten vrijwel volledig op slot lijkt te gaan vanwege het coronavirus”, zei marktanalist Stephen Innes van AxiCorp.

“Er circuleren zo veel verhalen over hoe negatief het effect op het Amerikaans bruto binnenlands product zal zijn en hoe hoog het werkloosheidspercentage zal zijn. Dit weegt ongetwijfeld op het sentiment”, voegde hij toe.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf dinsdag zijn sterkste waarschuwing tot nu toe af over de pandemie, die zich inmiddels verspreidt door het hele land. Het Witte Huis schat het mogelijk aantal dodelijke slachtoffers in de VS op 100.000 tot 240.000 personen. Trump zei dat de komende weken “zeer pijnlijk” zullen zijn.

Inmiddels zijn 189.633 personen besmet met het virus in de Verenigde Staten. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 4.081 personen.

Het lagere slot van de Amerikaanse aandelenmarkten van dinsdag betekende het einde van het slechtste kwartaal sinds de financiële crisis van 2008. De S&P 500 verloor op kwartaalbasis 20 procent, terwijl de Dow 23 procent lager sloot.

Marktvolgers zijn terughoudend met het beantwoorden van de vraag of de ergste verkoopgolf inmiddels achter de rug is. “We bevinden ons in onbekend territorium”, zei strateeg Shawn Snyder van Citi Peronal Health Management. “Er is op dit moment nog veel onzekerheid. Is dit een V-vormig herstel of is dit een situatie die langer zal blijven hangen en langer duurt dan we dachten”, zei hij.

Daags nadat president Trump een economisch reddingspakket van circa 2.000 miljard dollar ondertekende, zei hij dat een investering van nog eens 2.000 miljard dollar deel zou moeten uitmaken van een nieuw hulppakket ter ondersteuning van de economie. “Nu de Amerikaanse rentes op nul staan, is dit het moment voor de financiering van een langverwachte infrastructuurwet”, zei hij. “Het moet zeer groot en geweldig zijn, twee biljoen dollar, en uitsluitend gericht zijn op banen en de wederopbouw van de eens zo grote infrastructuur van ons land”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in maart is gedaald met 27.000, terwijl werd gerekend op een daling van 125.000 banen.

Tevens werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 15,3 procent. De marktindex steeg van 758,4 naar 874,6.

Later op de dag staan een tweetal inkoopmanagersindices van de industrie in maart geagendeerd, gevolgd door de bouwuitgaven in februari en het wekelijkse olievoorradenrapport.

De euro/dollar noteerde op 1,0925. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0984 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1029 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 1,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Home Depot kan woensdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de retailer bekendmaakte zijn openingstijden te verkorten vanwege het coronavirus. Daarnaast ziet het concern af van grote voorjaarspromoties om de toestroom van klanten af te remmen en wordt slechts een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkels toegelaten. Het aandeel daalde voorbeurs 4,0 procent.

Oliebedrijf Apache heeft zijn verwachting voor kostenbesparingen verdubbeld. Het concern verwacht nu op jaarbasis voor 300 miljoen dollar te besparen aan algemene en administratieve kosten. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,6 procent lager.

Xerox verloor voorbeurs 5,1 procent, nadat het concern dinsdag laat meldde zijn vijandige bod op concurrent HP in te trekken. Xerox zei de beoogde fusie niet tot een goed einde te kunnen brengen vanwege het coronavirus. HP daalde voorbeurs 4,8 procent.

Het aandeel Boeing noteerde voorbeurs 6,7 procent lager, nadat de vliegtuigbouwer in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn beurswaarde zag vervliegen.

Tesla start het nieuwe kwartaal vermoedelijk 4,0 procent lager. In de eerste drie maanden van het jaar steeg het aandeel 25 procent.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 1,6 procent lager op 2.584,59 punten. De Dow Jones index eindigde 1,8 procent in het rood op 21.917,16 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,0 procent tot 7.700,10 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel