Europa - 19 december 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Fugro vooral slachtoffer Braziliaanse dambreuk

(ABM FN-Dow Jones) Bij de tragische breuk van de dam bij de Braziliaanse mijn Brumandinho was Fugro betrokken, maar eerder als slachtoffer van de omstandigheden dan als dader. Dat stelde ABN AMRO Oddo naar aanleiding van een uitzending over de ramp van de Nederlandse omroep KRO NCRV.

Het televisieprogramma Pointer draaide rond een Spaans onderzoek, dat op basis van computeranalyse concludeerde dat het boren van een bepaald boorgat de instorting van de dam kan hebben veroorzaakt. De onderzoekers vroegen zich af waarom Fugro was ingehuurd om dit gat te boren en niet een ander bedrijf, dat een droge boring had kunnen doen.

Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO Oddo merkt op dat het uitgebreide verslag van de Spaanse onderzoekers niet met zekerheid kon vaststellen of de booractiviteiten van Fugro de directe aanleiding waren voor de instorting. Dit bevestigt voor de analist dat Fugro ook een slachtoffer was van de omstandigheden, met een slecht beheerde mijn waarvan de eigenaren en onderzoeksinsituut Tüv Süd zeiden dat het veilig was. Er kwamen 4 personeelsleden van Fugro om bij de ramp

Berkelder memoreert dat de dam eigendom was van mijnbouwreus Vale, dat in februari 2021 een schikking trof voor 7 miljard dollar, en dat ook aangeklaagd is door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Ook de Duitse certificatie-specialist Tüv is aangeklaagd voor meer dan 400 miljoen dollar aan schadeclaims. Fugro wordt niet vervolgd door de Braziliaanse autoriteiten en zegt mee te werken aan verder onderzoek.

Het aandeel Fugro noteerde maandag 28 procent lager op 9,95 euro. ABN AMRO heeft een Outperform advies op het aandeel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.