Americas - 16 maart 2020 - Aandelen

Wall Street in vrije val door recessieangst

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is maandag diep in het rood geëindigd. De S&P 500 sloot 12 procent in de min op een slot van 2.386 punten. De Dow Jones index verloor 12,9 procent tot 20.189 punten en de Nasdaq daalde 12,3 procent tot 6.905 punten. Nooit eerder verloor de Nasdaq zo veel in één dag.

Kort na de opening werd de handel maandag 15 minuten stilgelegd in New York, vanwege een zogeheten circuit breaker: de indexen die meer dan 7 procent dalen.

“Dit is hoe paniek eruit ziet. Het maakt niet uit dat de Fed heeft ingegrepen of wat ze anders hadden kunnen doen; de bewegingen in de markt reflecteren angst en onzekerheid”, aldus analist Patrick Healey van Caliber Financial Partners.

De Federal Reserve verlaagde zondag de rente tot bijna het nulpunt en kondigde een nieuw QE-programma van 700 miljard dollar aan. Verder pompt de Fed via zijn repo-operaties voortdurend extra geld in het financiële systeem. Maandag werd nog onaangekondigd 500 miljard dollar in de markt gepompt.

Volgens marktkenners doet de Fed te snel teveel. “Ze hebben al hun kruit verschoten in slechts drie weken. Er is niets over en monetaire verruiming kan niet verder worden gebruikt”, volgens Terence Wong van Azure Capital.

Goldman Sachs voorspelt dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 5 procent kan dalen vanwege de impact van de corona-uitbraak.

De Amerikaanse president Donald Trump deed maandagavond in een persconferentie de aanbeveling dat Amerikanen niet met meer dan 10 personen meer samenkomen en horecagelegenheden vermijden. Hoewel Trump eerder nog verklaarde het virus onder controle te hebben, erkende hij maandag dat dit niet het geval is en de situatie nog maanden kan duren. Hij sloot ook niet uit dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.

Het negatieve marktsentiment dreef beleggers maandag richting veilige beleggingen als Amerikaanse staatsleningen. De tienjaarsrente daalde tot 0,74 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie rond New York in maart fors is gekrompen. De Empire State index daalde van 12,9 positief in februari tot 21,5 negatief.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1170.

De olieprijs is maandag voor het eerst sinds 2016 onder de 30 dollar gezakt. Op een settlement van 29,67 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag uiteindelijk ruim 12 procent minder waard.

Bedrijfsnieuws

De grootste Amerikaanse banken stoppen met de inkoop van eigen aandelen, zodat ze meer ruimte hebben om kredieten te verstrekken aan consumenten en bedrijven die het moeilijk hebben door de corona-uitbraak. Dat maakten de banken zondagavond bekend. Aandelen als die van Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan en Morgan Stanley leverden 13 tot 15 procent in.

Apple heeft besloten om vanwege het coronavirus al zijn winkels en kantoren tot 27 maart te sluiten, met uitzondering van de locaties in China, die juist weer open zijn. “Aangezien het aantal nieuwe infecties op andere plaatsen blijft toenemen, nemen we aanvullende maatregelen om onze teamleden en klanten te beschermen”, schreef Apple in een verklaring.

Apple kreeg ook een boete van 1,1 miljard euro opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit vanwege kartelvorming. Het aandeel daalde 12,9 procent.

United Airlines zal zijn vliegcapaciteit halveren en is inmiddels in gesprek met de vakbonden in een poging om de arbeidskosten te verlagen. Het aandeel verloor 14,8 procent. Sectorgenoot Delta Air Lines verloor 6,7 procent, terwijl American Airlines juist 11,3 procent won.

Oliefondsen Exxon Mobil en Chevron daalden respectievelijk 9,6 en 16,5 procent, in het spoor van de kelderende olieprijs.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.