Nederland - 29 maart 2020 - Beursbrink

Vraag naar olie daalt, prijzen zakken vijfde week op rij

door STIJN

Vrijdag gingen de olieprijzen hard onderuit nadat is gebleken dat de vraag naar olie een flinke knauw heeft gekregen. Verschillende landen zijn in lockdown, dat wil dus ook zeggen dat het bedrijfsleven er stilstaat en dat heeft uiteraard een impact op de vraag naar olie. Het coronavirus weegt zwaar op de financiële markten, olie is één van de grootste ‘slachtoffers’.

De oliemarkt zit nu al vijf weken in een neerwaartse trend, de olieprijzen noteren rond de 25 dollar per vat. Een bijzonder lage prijs gezien olie 6 jaar geleden nog aan 112 dollar per vat noteerde. De reden hiervoor is gemakkelijk te vinden, COVID-19 zorgt ervoor dat bedrijven niet optimaal draaien of zelfs helemaal niet actief zijn en dat heeft uiteraard een invloed op de vraag naar olie.

Wat de situatie voor olie ook niet bevorderd, is de ‘ruzie’ tussen OPEC-lid Saoedi-Arabië en Rusland. Beide landen zijn aan het strijden voor het grootste aandeel op de oliemarkt. Saoedi-Arabië heeft al stappen gezet om de productie op te krikken zodat ze meer kunnen verkopen.

10 dollar?

De maand maart was rampzalig voor de oliemarkt. De olievoorraden zijn hard gestegen omdat er minder afname is. Analisten vrezen dat, indien de vraag naar olie blijft afnemen en de voorraden blijven toenemen, de olieprijs zelfs tot 10 dollar per vat zou kunnen dalen.

According to industry reports, oil storage levels globally have already reached 75% of capacity, and continued stockpiling under closed demand would crash the prices to $10 in the coming months unless industrial activity restarts.

Vooral voor olieproducerende landen is dit een bijzonder slechte situatie want hoe langer deze situatie blijft duren, hoe minder inkomsten ze hebben. Aandelen van oliebedrijven kreunen ook onder de lage prijzen, zo heeft het Nederlandse oliebedrijf Royal Dutch Shell op drie maanden tijd bijna de helft van zijn beurswaarde verloren.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Berardo63 – Flickr – CC BY-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments