Nederland - 25 juni 2023 - Aandelen
door STIJN

Economie zit mogelijk in een ‘rolling recession’

De economie in de Verenigde Staten is nog altijd te robuust om te kunnen spreken van een recessie. Volgens Citi CIO David Bailin is er sprake van een ‘rolling recession’ die langzaam over de economie kruipt en sommige sectoren beïnvloed terwijl de algehele economie relatief sterk blijft. 

De recessie van 2023 moet volgens recente economische gegevens nog werkelijkheid worden, wat wijst op robuustheid van de verschillende economieën. David Bailin, CIO bij Citi Global Wealth Investments, noemt dit fenomeen een ‘voortschrijdende recessie’, waarbij sommige sectoren, zoals commercieel onroerend goed en de productie van consumptiegoederen, achteruitgaan terwijl de algehele economie sterk blijft.

De meest recente Standard & Poor’s Global PMI-index voor de maakindustrie in de USA vertoonde een krimp, maar de algemene gegevens duiden op aanhoudende economische expansie. De Federal Reserve staat voor uitdagingen bij het vertragen van de economie en het afkoelen van de inflatie door middel van snelle en agressieve renteverhogingen.

970x250

Als de rente gedurende een langere periode op het huidige niveau blijft, kunnen andere sectoren negatief worden beïnvloed, met name kleinere en middelgrote bedrijven die kapitaal nodig hebben. Dit kan leiden tot beperkte groei, slechtere bedrijfsresultaten, ontslagen of zelfs bedrijfssluitingen.

Wel of geen recessie?

Hoewel de arbeidsmarkt aan het vertragen is, was de jobcreatie in mei beter dan verwacht, met een werkloosheid in de Verenigde Staten van 3,7 procent. Sommige experten en marktkenners zijn echter van mening dat de volledige impact op de arbeidsmarkt nog moet komen. Strategen blijven voorzichtig met het bestempelen van de huidige toestand als een recessie totdat er meer significante signalen verschijnen.

Positieve indicatoren zijn onder meer de veerkracht van de woningbouwsector en de sterke consumentenbestedingen, waarbij de detailhandelsverkopen in mei een onverwachte groei lieten zien. De Federal Reserve is momenteel op zoek naar een delicaat evenwicht, pauzeert renteverhogingen, maar hint naar mogelijke toekomstige verhogingen om de inflatie te bestrijden en tegelijkertijd een diepe recessie te voorkomen.

Bronnen: Ines Ferré – Yahoo Finance

Foto: Kurt:S – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.