Nederland - 30 maart 2020 - Beursbrink

20 miljoen olievaten per dag minder?

door STIJN

De oliemarkt heeft niet alleen het probleem van de dalende vraag naar olie op zijn nek, maar ook een verbroken alliantie tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Deze dubbele crisis weegt zwaar en kan ervoor gaan zorgen dat de maand april er eentje gaat zijn om snel te vergeten. Marktkenners vrezen dat de vraag naar olie nog harder gaat dalen.

Alsof de vertraagde groei van de wereldeconomie nog niet genoeg is, is er nu ook de ‘strijd’ tussen OPEC-lid Saoedi-Arabië en Rusland voor het grootste marktaandeel. Het gaat hard voor olie, naar beneden weliswaar want terwijl de vraag afneemt, stijgt het aanbod omdat het Saoedische Aramco meer olie gaat produceren om zo marktaandeel van Rusland af te snoepen. Dan Yergin, olie-guru van dienst, is van mening dat vooral de trage groei van de wereldeconomie nefast is.

The breakdown of OPEC+ is only part of the picture. The big thing is the coronavirus and the showdown of much of the world economy.

Ondertussen is het aantal besmettingen opgelopen tot boven de 700.000 en bijna 34.000 mensen hebben al het leven moeten leven door COVID-19. Ook in de Verenigde Staten houdt het virus lelijk huis, de quarantaine periode zal hier wellicht worden uitgebreid tot eind april.

Cars not on the road, airplanes not in the air, factories not working, people not going to work. We see, in this month of April that’s coming, what could be a 20 million barrel a day decline in oil demand.

Waar investeerders zich ook vooral op focussen, is de toegenomen olieproductie van Rusland en Saoedi-Arabië. Deze twee oliegrootmachten zijn aan het strijden voor het grootste marktaandeel en dat kan enkel als er veel olievaten worden geproduceerd en verkocht. Het effect op de olieprijzen is vernietigend, ondertussen noteren Brent en WTI respectievelijk aan 26,50 en 21,51 dollar.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel