Americas - 5 augustus 2019 - Aandelen

Wall Street fors lager gesloten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag fors lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 3,0 procent tot 2.844,74 punten, de Dow Jones index verloor 2,9 procent op 25.717,74 punten en de Nasdaq sloot 3,5 procent lager op 7.726,04 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten openden maandag scherp lager, vanwege een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, nadat de Chinese yuan tot zijn laagste niveau in meer dan tien jaar daalde ten opzichte van de dollar, nadat president Trump eind vorige week aankondigde aanvullende tarieven op 300 miljard dollar aan Chinese importen in te voeren per 1 september.

Voor het eerst in een decennium noteerde de dollar/yuan maandag boven  de grens van 7. Het valutapaar noteerde rond het slot van de handel in New York op 7,0956.

De Dow verloor maandag tussentijds meer dan 800 punten, terwijl de S&P tussentijds meer dan 90 punten daalde en de Nasdaq ruim 300 punten inleverde. De S&P 500 en Nasdaq boekten vrijdag hun grootste daling op weekbasis in 2019.

“Na bemoedigende stijgingen [op de aandelenmarkten] in juli, begonnen aandelenmarkten augustus wereldwijd op verkeerde voet, nadat de Amerikaanse centrale bank minder dovish bleek over het toekomstig monetair beleid dan eerder werd verwacht en vanwege de teloorgang van het staakt-het-vuren in het handelsbestand met China”, zei strateeg Sam Stovall van CFRA.

Trump beschuldigde Beijing maandag via Twitter van valuta-manipulatie en hij maande de Federal Reserve te luisteren: “China heeft de prijs van zijn valuta laten dalen tot een bijna historische dieptepunt. Dit wordt “valutamanipulatie” genoemd. Luistert u Federal Reseve? Dit is een grote overtreding die China in de loop van de tijd verder zal verzwakken”, twitterde Trump.

De markt kreeg op macro-economisch vlak een tweetal tegenstrijdige inkoopmanagersindices voor de dienstensector van juli te verwerken. Volgens de index van Markit Economics is de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in juli harder gegroeid. De index steeg van 51,5 in juni naar 53,0 in juli. Volgens het Institute for Supply Management was in juli echter sprake van een vertraging van de groei. De index daalde onverwacht van 55,1 in juni naar 53,7 in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1198. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1179 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1107 op de borden.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde maandag 1,7 procent, ofwel 0,97 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,69 dollar.

Dinsdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak geen publicaties gepland. Onder Andere Disney komt dinsdag met kwartaalcijfers.

Bedrijfsnieuws

Tyson Foods steeg circa 5,5 procent, nadat de vleesproducent over zijn fiscale derde kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Apple verloor bijna 5,0 procent, terwijl beleggers de blootstelling van de techreus aan China probeerden in te schatten.

Facebook verloor ruim 4,0 procent, Alphabet, de moedermaatschappij van Google, daalde circa 3,4 procent en Snap leverde ongeveer 3,4 procent in. Twitter verloor 6,0 procent en Amazon zakte circa 3,4 procent.

Visa daalde bijna 5,0 procent, IBM verloor circa 4,5 procent, terwijl Goldman Sachs circa 3,8 procent daalde en United Technologies ongeveer 3,7 procent verloor.

iPic Entertainment verloor circa 58,0 procent, nadat het concern een Chapter 11 procedure heeft aangevraagd om zijn schuld te kunnen herstructureren.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.