Nederland - 11 augustus 2022 - Beursbrink
door STIJN

‘Federal Reserve gaat rentes verhogen tot 4 procent volgend jaar’

Het inflatierapport woensdag doet hopen op een piek. Toch is Chicago Fed-voorzitter Charles Evans niet zo optimistisch en waarschuwt dat de centrale bank nog veel werk voor de boeg heeft. Ondanks er signalen zijn van afkoeling, blijft de huidige inflatie onacceptabel hoog. De situatie moet kort worden opgevolgd en er moet gepast gehandeld worden.

In de maand juli ging de inflatie 8,5 procent hoger ten opzichte van exact een jaar geleden. Dat is minder dan de 8,7 procent die economen hadden voorspeld. Het geeft beleggers en investeerders moed en een vleugje optimisme, zoveel was duidelijk op de aandelenmarkten woensdag. Toch waarschuwt Fed-voorzitter in Chicago Charles Evans voor het verdere verloop.

Evans benadrukt dat de Federal Reserve nog veel werk voor de boeg heeft en dat de renteverhogingen niet noodzakelijk zullen afzwakken. Hij verwacht dat de centrale bank tegen volgend jaar de rentes verhoogd zal hebben naar 4 procent. Daarmee is hij meer ‘hawkish’ dan de markten inschatten, die verwachten een maximale rente van 3,75 procent.

I feel like we’re in a good place and we can pivot to be more restrictive if inflation gets out of hand more than what I’m thinking about. But also, if things get better more quickly, we can not raise rates quite as much as I’ve just indicated … I think we’re well-positioned now for a couple of different turns of the data over the next few months.

Verwachtingen

Hij verwacht dat de inflatie volgend jaar rond de 2,5 procent zal uitkomen. Dat is een flink pak lager dan dit jaar maar wel nog altijd boven het inflatiedoel van 2 procent. Sinds maart heeft de Amerikaanse centrale bank de rente reeds verhoogd met 2,25 basispunten.

Het jobrapport van vorige week dat aantoonde dat werkgevers in juli meer dan een half miljoen banen hebben toegevoegd (veel meer dan verwacht), wakkerde de marktverwachtingen aan voor een derde opeenvolgende stijging van 75 basispunten in september om de hernieuwde inflatiedruk van een krappe arbeidsmarkt te voorkomen. Maar die verwachtingen zijn nu opeens gewijzigd.

Bronnen: Ann Saphir – Yahoo Finance

Foto: Pedrik – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.