Americas - 4 oktober 2019 - Aandelen

Wall Street beweegt richting groene opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening, nadat het banenrapport werd gepubliceerd. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het groen.

De handelsdag stond tot nog toe volledig in het teken van het Amerikaans banenrapport. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in september is gestegen met 136.000, terwijl werd gerekend op een stijging van 145.000 banen, terwijl de data van de twee voorgaande maanden met in totaal 45.000 banen opwaarts werden bijgesteld. De werkloosheid daalde van 3,7 procent naar 3,5 procent, terwijl het gemiddeld uurloon op jaarbasis steeg met 2,9 procent. De markt rekende echter op een onveranderde werkloosheid van 3,7 procent met een loongroei van 3,2 procent.

Op maandbasis daalde het gemiddeld uurloon in Amerika echter met 0,04 procent. “Deze component wordt de laatste tijd nauwgezet gevolgd, omdat werknemers die meer verdienen, meer geld uitgeven”, zei de marktanalist David Madden van CMC Markets. De arbeidsparticipatie bedroeg 63,2 procent.

“Het Amerikaanse banenrapport was niet zo slecht als werd gevreesd na de slechte macrocijfers die eerder in de week verschenen”, concludeerde Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News. “Per saldo valt het mee”, aldus Marey. Het rapport past volgens de analist in het beeld van een afkoelende economie.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in augustus is gestegen tot 54,9 miljard dollar, terwijl de export steeg met 0,2 procent en de import toenam met 0,5 procent.

Daarnaast kijkt de markt nog uit naar een speech van Fed-voorzitter Jerome Powell.

De euro/dollar noteerde op 1,0969. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0964 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 1,1 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Costco kan vrijdag waarschijnlijk rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de warenhuisketen donderdag nabeurs teleurstellende cijfers over de afgelopen verslagperiode publiceerde. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,8 procent lager.

HP Inc. heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd waarbij in de komende drie jaar 7.000 tot 9.000 banen op het spel staan. Het aandeel daalde in de elektronische handel voorbeurs 6,8 procent.

Apple steeg voorbeurs 1,9 procent, na berichten dat de techreus leveranciers zou hebben gevraagd om de productie voor zijn iPhone 11-modellen op te voeren, vanwege een beter dan verwachte vraag.

Tesla daalde 0,4 procent, nadat de producent van elektrische auto’s eerder deze week tegenvallende productiecijfers en afleveringen publiceerde.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent hoger op 2.910,63 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 26.201,04 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 7.872,26 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel