Americas - 27 januari 2020 - Beursbrink

Vrees coronavirus drukt koersen op Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen sloten maandag flink lager. De toonaangevende S&P 500 index verloor 1,6 procent op 3.243,59 punten. De Dow Jones-index leverde eveneens 1,6 procent in op 28.535,80 punten, terwijl techbeurs 1,9 procent daalde tot 9.139,31 punten.

“Beleggers brengen hun posities op de aandelenmarkten terug in het licht van groeiende zorgen over het coronavirus”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Vooral bij mijnbouwbedrijven, retailers en de luchtvaarders waren de verliezen volgens Madden flink.

Volgens de laatste cijfers zijn inmiddels 81 mensen overleden, hoofdzakelijk ouderen, en zijn er krap 2.900 besmettingen geconstateerd. In de VS stelde het CDC zondag 5 besmettingen vast. Beleggers lijken zich steeds meer zorgen te maken wat de gevolgen van het coronavirus zullen zijn.

“Het is onduidelijk hoe ver het [virus] zich heeft kunnen verspreiden”, aldus Georgina Taylor, fondsmanager bij Invesco, maar de markt begint steeds meer te vrezen voor een wereldwijde uitbraak.

In Europa was er om die reden ook sprake van een negatief sentiment, met verliezen die verder opliepen nadat een onverwachte daling van de Duitse Ifo index bekend werd gemaakt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten in december licht is gedaald. De cijfers waren volgens Madden op veel vlakken slecht. Over december werd een daling gemeld van 0,4 procent, terwijl economen mikten op een stijging van 1,5 procent. Bovendien werden cijfers over november bijgesteld van een groei van 1,3 procent naar een krimp van 1,1 procent, zo merkte Madden op.

Beleggers kijken uit naar woensdag, wanneer het Federal Reserve zijn rentebesluit zal nemen, al verwacht de markt niet dat de Fed in actie zal komen.

Olie werd maandag fors goedkoper, doordat beleggers vrezen dat het coronavirus een impact zou kunnen hebben op de Chinese vraag naar olie. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,05 dollar lager, of 1,9 procent, op 53,14 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1018. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1027 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1028 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Vandaag komen er geen grote bedrijven met cijfers. Later deze week staan enkele toonaangevende bedrijven zoals Apple, Amazon, Microsoft, Tesla en Facebook op de agenda.

Marathon Petroleum heeft maandag een hoger kwartaaldividend aangekondigd. Het dividend wordt met 9,4 procent verhoogd van 0,53 tot 0,58 dollar per aandeel en zal op 10 maart uitgekeerd worden. Marathon Petroleum verloor meer dan drie procent.

Openbare aanklagers in de VS zullen spoedig met de advocaten van het Amerikaanse Ministerie van Justitie bijeenkomen om informatie over hun onderzoeken naar Google te delen. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot het bundelen van de krachten. Moederbedrijf Alphabet verloor ruim twee procent.

T-Mobile US en Sprint wachten op het besluit van een federale rechter over hun fusieplannen. Ook de California Public Utilities Commission moet de fusie nog goedkeuren. Het heeft tot juli de ruimte om hierover te stemmen, maar die deadline zou nog verlengd kunnen worden.

CEO Miguel Patricio van Kraft Heinz wil nieuwe goedverkopende producten ontwikkelen. Hierin slaagt het bedrijf al jaren niet, wat leidt tot lagere verkopen en een afwaardering van sommige topmerken. Daarvoor heeft hij bestuurders met ervaring op het gebied van voeding aangenomen. Het aandeel Kraft Heinz maakte een pas op de plaats.

De Amerikaanse familierestaurantketen Denny’s heeft een samenwerking met Beyond Meat uitgebreid. In nog eens 1.700 vestigingen van de restaurantketen in de Verenigde Staten en Canada gaat Denny’s de plantaardige burgers van Beyond Meat aanbieden. Het aandeel Beyond Meat won ruim vier procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel