Nederland - 23 mei 2022 - Beursbrink

‘Chinese vraag moet zwak blijven om problemen te vermijden’

door STIJN

De invloed van de Chinese vraag naar olie gaat een belangrijke rol spelen voor de oliemarkt de komende maanden. Nu de lockdowns vermoedelijk versoepeld zullen gaan worden, zal de vraag naar olie ook gaan toenemen. En dat kan ervoor gaan zorgen dat de olieprijzen zullen verder stijgen met het gevaar voor een nakende recessie.

Als er iets is wat we voorlopig kunnen missen, zijn het nog hogere energieprijzen. De inflatie barst uit zijn voegen door de hoge olie-, grondstoffen- en voedselprijzen. Mocht de Chinese vraag naar olie gaan toenemen door de soepelere lockdowns, dan zal de inflatie alleen maar moeilijker worden om af te koelen en dat brengt de centrale banken in een lastiger parket.

Recessie?

Fatih Birol, uitvoerend directeur bij het Internationaal Energieagentschap, benadrukt het gevaar van hogere olieprijzen. Centrale banken zullen meer moeite gaan hebben om de inflatie onder controle te krijgen waardoor ze nog agressiever te werk moeten gaan. Dit is niet bepaald een gunstige situatie vermits de kans op een recessie op deze manier alleen maar zal toenemen.

They are risky for economic recovery around the world, but especially in the importing countries in the emerging world. It’s a big risk, together with the food prices being very, very high, and I think that it may well trigger us, the world … step by step to a recession.

Langs de aanbodzijde zit het ook niet goed. De sancties tegen Rusland doen het aanbod van olie dalen en de OPEC+ is ook niet meteen bereid om meer olie te gaan produceren. De combinatie van een hogere vraag en een lager aanbod zal een grote invloed gaan hebben op de oliemarkt en de financiële markten. Het is belangrijk dat men gepast handelt willen ze problemen vermijden.

Bronnen: Anmar Frangoul – CNBC

Foto: Reytingio – WikimediaCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.