Nederland - 23 september 2018 - Beursbrink

Vanadium weldra echt onmisbaar?

door STIJN

De auto-industrie heeft zijn buik vol van diesel, dat geldt ook voor het Duitse Porsche. Het is milieuvervuilend, de motoren zijn duur en het prijsverschil met benzine is tegenwoordig nihil. Benzine, hybride en elektromotoren krijgen de voorkeur, waarvan elektromotoren de toekomst zijn.

Tegenwoordig worden accu’s voor elektrische voertuigen meestal geproduceerd op basis van lithium. Deze batterijen presteren behoorlijk goed maar onderzoek heeft aangetoond dat batterijen op basis van vanadium langer meegaan en daarenboven gemakkelijker recycleerbaar zijn.

Het zit vanadium dan ook mee vermits de auto-industrie een ‘shift’ meemaakt van brandstofmotoren naar alternatieve motoren, zoals hybride of elektromotoren. Oliver Blume, CEO van Porsche, zei onlangs dat de ze geen dieselwagens meer gaan produceren en ze zich meer gaan focussen op benzine, hybride en elektrische motoren. Uiteraard heeft het dieselschandaal van Volkswagen hier ook iets mee te maken.

Elektrische voertuigen

Nu, Porsche heeft nooit zelf dieselmotoren ontwikkeld en geproduceerd, toch werd hun naam ‘besmeurd’ door dit schandaal. Blume zei dat het bedrijf zich nu meer gaat focussen op waar ze echt goed in zijn en dat betekent het bouwen van voertuigen met benzine en hybride motoren. Hij zei ook dat ze volgend jaar gaan beginnen met de productie van elektrische voertuigen.

That also means that there will be no more diesels from Porsche in the future.

Kijk naar Tesla, Audi en BMW… Het is duidelijk dat er een verschuiving is binnen de auto-industrie en Porsche wilt absoluut niet achterblijven. Deze ‘race to the top’ gaat een grote impact hebben op de productie van batterijen en sinds onderzoeken hebben aangetoond dat vanadium perfect kan dienen als vervanger voor lithium, lijkt deze grondstof nog meer gegeerd te gaan worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Basheer Tome – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.