Nederland - 15 juni 2021 - Beursbrink

Elektrische voertuigen zullen de automobielmarkt domineren tegen 2030

door STIJN

Volgens twee Chinese elektrische autobedrijven gaat de automobielmarkt in China tegen 2030 gedomineerd worden door elektrische voertuigen en hybride voertuigen. Deze categorie was in maart reeds voor 10 procent aanwezig en 11,4 procent in de maand mei. De evolutie is duidelijk en zal de komende jaren blijven groeien.

De uitspraak komt van elektrische autobedrijven Nio en BYD, waarvan de ene al wat optimistischer is dan de andere. Tegen het jaar 2030 zouden er meer elektrische en hybride voertuigen verkocht worden dan voertuigen met brandstofmotoren. En dat is heus niet zo hoog gegrepen vermits in de maand mei reeds 11,4 procent van de verkochte voertuigen elektrisch was.

Autobouwer BYD verwacht dat dit cijfer gaat stijgen naar 70 procent tegen 2030. William Li, oprichter en CEO van Nio, is optimistischer en verwacht een stijging naar 90 procent tegen het jaar 2030. Nio verkocht in de maand mei 6.711 voertuigen, dat is minder dan de 7.102 voertuigen in de maand april. Dat zou te maken hebben met het wereldwijde chiptekort.

BYD verkocht vorige maand 23 procent meer elektrische voertuigen dan in de maand maart. Het sedanmodel Han is één van de vijf best verkochte voertuigen in China, vlak achter de Model 3 en Model Y van Tesla. Op de eerste plaats staat een goedkope elektrische auto, de Wuling Hongguang Mini, ontwikkeld onder een joint venture van General Motors in China.

Chinese markt

Veel Europese automerken, zoals bv. Volkswagen, kijken ook naar China om hun elektrische voertuigen het eerst te lanceren. Dat komt omdat de markt voor elektrische voertuigen in China sterk wordt gestimuleerd door de overheid door middel van subsidies en dergelijke.

Naarmate de markt voor nieuwe energievoertuigen groeit, zei oprichter Wang Chuanfu van BYD dat hij verwacht dat Chinese automerken in 2030 wereldwijd ongeveer 60 procent voor hun rekening zullen nemen. Dit mede dankzij hun kennis van technologie inzake batterijen en motoren.

Bronnen: CNBC

Foto: Ivan Radic – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.