Nederland - 23 oktober 2018 - Beursbrink

Vanadium profiteert van krapte op de markt

door STIJN

Terwijl populaire grondstoffen zoals goud en zilver moeite hebben gehad om enige prijsgroei te behouden in 2018, heeft met name één grondstof het hele jaar een gestaag opwaarts momentum ervaren en zal naar verwachting blijven stijgen. U raadt het goed, vanadium!

Vanadium, een metaal waar velen buiten de mijnbouwsector nog nooit van hebben gehoord, is ondertussen één van de belangrijkste metalen op vlak van energieopslag. Afgezien van dat, is vanadium ook een hulpmiddel voor de bouwsector voor zijn toepassing in de staalproductie.

In januari zette het grijzige metaal zijn positieve trend voort na een korte plateauperiode medio 2017. De prijs van de vanadiumpentoxide vlok bedroeg aan het begin van 2018 ongeveer 12 dollar per pond, vandaag is de prijs 29,90 dollar per pond en blijft gestaag stijgen.

We expect prices to remain at elevated levels for some months to come.

Jack Bedder, manager bij Roskill, is positief over het koersverloop van het metaal. Hij beweert dat er een fundamentele krapte is op de markt waardoor de prijs in principe alleen maar kan oplopen.

Gunstig klimaat

Vanadiumvlokken vormen een belangrijk onderdeel van energieopslagsystemen die nu worden gebruikt in elektrische voertuigen, wooneenheden en zelfs op de schaal van het net om groene energie veilig op te slaan en te leveren. De groeiende vraag vanuit deze sector heeft bijgedragen tot de winsten die vanadium heeft gehaald, tot wel 10 dollar in slechts drie maanden.

Terwijl deze prijs een immense stijging hebben doorgemaakt, zijn de prijzen voor ferrovanadium, dat wordt gebruikt om staal te verharden en te versterken, gedurende een groot deel van het jaar ook gestaag toegenomen. In januari nog aan 58 dollar per kilogram, momenteel 133,50 dollar.

De vraag naar ferrovanadium wordt gestimuleerd door de infrastructuur investeringen in China in combinatie met de strengere regels voor wapening. De economische transitie in China, die volop aan de gang is en nog enkele jaren zal duren, heeft ongetwijfeld een positief effect op de prijszetting.

Bronnen: Investingnews

Foto: W.carter – Wikimedia – CC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel